More

    Opţiuni pentru localele din 2016

    Un recent barometru INSCOP Research a măsurat opţiunile românilor pentru alegerile locale de anul viitor. Rezultatele sondajului au demonsstrat că, în mare măsură, primarii în funcţie, în cazul în care vor candida, au şanse mari să fie realeşi. În mod concret, 43,9% din repondenţi cred că primarul în funcţie va fi reales dacă va candida în 2016. 36,4% cred că nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu ştiu- nu răspund.

    La fel, apoi, este semnificativ faptul că 53,1% din români spun că ar vota pentru funcţia de primar la următoarele alegeri locale o personalitate independentă, fără legătură cu partidele locale. 22,4% spun că nu ar vota un indepedent ca primar, iar 24,5% nu răspund. Concluzionând, Darie Cristea, coordonator de proiecte INSCOP research, afirmă că rezultatele barometrului au un grad mare de interdeterminare, nemulţumirea faţă de clasa politică având un rol semnificativ şi în acest context. A vota un independent ca alternativă la candidaţii propuşi de partide depinde, de asemenea, într-o măsură determinantă,m şi de prestaţia independentului în timpul campaniei electorale.

    Mai subliniem faptul că datele sondajului arată că disponibilitatea de a vota ca primar o persoană independentă de sistemul actual de partide creşte odată cu nivelul de educaţie. Iar î’n mediul urban există o disponibilitate mai mare de a vota un independent, arondarea către partide a candidaţilor din rural fiind relativ generalizată.

    Pe de altă parte, după cum se ştie, potrivit noilor prevederi ale legii, pentru alegerile locale, preşedinţii de Consilii Judeţene nu mai sunt aleşi direct, de către cetăţeni, ca şi primarii, ci indirect, de către consilierii judeţeni. Nemulţumiţi, mulţi din cei ce deţin în prezent aceste funcţii iau în calcul fie să nu mai candideze în 2016, fie să candideze pentru Parlament sau pentru funcţia de consilier judeţean.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE