More


  Oraşul Satu Mare, sufocat de maşini

  - Advertisement -

  trafic

  În condiţiile în care infrastructura rutieră din judeţul şi municipiul Satu Mare a rămas, în principiu, aceeaşi, parcul auto creşte lunar, în medie, cu 500 de autovehicule. Cum marea majoritate a acestor autovehicule sunt înmatriculate în municipiul Satu Mare sau circulă pe străzile acestuia, traficul în oraş este din ce în ce mai greoi şi mai aglomerat. Practic, oraşul este sufocat şi foarte poluat de maşini.

  Unul din trei sătmăreni are maşină
  Potrivit datelor furnizate de şeful Serviciului Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor (SPRCIV) Satu Mare, Zamfir Moza, în primele cinci luni ale acestui an parcul auto din judeţul Satu Mare a crescut cu peste 2.200 de autovehicule, de la 108.354 la finele lunii decembrie 2014, la 110.577 la 31 mai 2015. Marea lor majoritate, peste 84.500, sunt autoturisme, circa 11.870 sunt autoutilitare, iar restul reprezintă alte autovehicule. Tot în primele cinci luni ale acestui an au fost înmatriculate în judeţ 5.189 de autovehicule, au fost radiate 2.955 şi au fost emise 3.332 de autorizaţii provizorii de circulaţie.

  Dacă se face un raport între populaţia judeţului Satu Mare, de circa 340.000 de locuitori, şi numărul de autovehicule, se poate lesne constata că unul din trei sătmăreni are maşină. Dacă scădem din populaţia totală a judeţului circa 60.000 de tineri care nu au împlinit încă vârstă de 18 ani şi alţi circa 60.000 care au vârsta de peste 65 de ani, se ajunge la un raport de o maşină la doi sătmăreni.

  Trafic sufocat, poluare mare
  Marea majoritate a acestor autovehicule circulă pe străzile municipiului Satu Mare a cărui infrastructură rutieră a rămas, în principiu, aceeaşi de acum 25 de ani. Asta explică de ce se circulă atât de greu în acest oraş, mai ales în orele de vârf şi în zonele centrale şi ale celor două poduri.

  Tot din acest motiv, a traficului foarte aglomerat, se întâmplă atât de multe accidente, unele chiar grave, în municipiul Satu Mare.

  Şi nici nu sunt şanse ca poluarea să scadă. „În judeţul Satu Mare sunt două-trei autovehicule hibrid şi niciun autovehicul electric. Cu toate că pentru astfel de autoturisme nu se plăteşte taxă de poluare, probabil preţul foarte ridicat al acestora îi determină pe sătmăreni să nu le cumpere. Rămân astfel autoturismele clasice care poluează semnificativ. Să nu mai vorbim de faptul că ar fi necesar cel puţin încă un pod peste Someş pentru a descongestiona traficul”, a arătat Zamfir Moza.

  Peste 140.000 de posesori de permise
  La un număr atât de mare de autoturisme, era şi normal să fie înregistrat un număr şi mai mare de posesori de permise de conducere. În prezent, în judeţul Satu Mare sunt înregistraţi circa 143.000 de posesori de permise auto, 13.800 dintre aceştia având permise sub forma veche, adică nu l-au mai preschimbat de minim 15 ani.

  Numărul acestora ar fi şi mai mare dacă nu s-ar cădea pe rupte la examenul pentru obţinerea permisului auto. Astfel, doar în primele cinci luni ale acestui an, promovabilitatea la examenele pentru obţinerea permisului de conducere a fost de doar 35%, adică unul din trei candidaţi reuşeşte să-l obţină. De la 1 ianuarie până în prezent, au susţinut acest examen 4.887 de candidaţi, dar numai 1.710 au obţinut permisul de conducere. Marea majoritate a acestora au căzut la „sală”.

  Rezultatele obţinute de sătmăreni la examenele pentru obţinerea permisului auto evidenţiază faptul că aceştia nu se pregătesc temeinic şi se bazează mai mult pe noroc.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img