More


  Ospitalitatea este tradiţia noastră

  =

  Sătmărenii au fost, sunt şi vor fi întotdeauna ospitalieri datorită constucţiei lor sufleteşti, educaţiei şi tradiţiei dăruită din tată-n fiu de-a lungul secolelor. Deopotrivă, români, maghiari, şvabi sau alte naţionalităţi au ştiut să fie gazde bune în momentul când musafirii de pretutindeni le-au călcat pragul casei lor. Este o onoare pentru un sătmărean să aibă musafiri. E o bucurie dezinteresată, care se revarsă din inima celui care primeşte la masa lui oaspeţi, fie ele rudenii, prieteni sau personalităţi din domeniul culturii, politicii sau economiei, de Zilele Judeţului Satu Mare.

  De fiecare dată, gazdele se pregătesc în mod minuţios şi doresc să pună pe masa cea mare tot ce este tradiţional din punct de vedere culinar. De asemenea, pe masă tronează pălinca de prune sau de pere şi vinul cel mai bun, din butoiul rezervat special pentru diverse evenimente, din colecţia personală sau cumpărat de la surse renumite. Dintre mâncărurile tradiţonale nu lipseşte „specialitatea casei”, cu care gazdele se mândresc în mod deosebit. Nici desertul nu este ignorat, iar acesta constă fie din cozonaci cu nucă, cu mac sau prăjituri de casă, cum se spune, preparate numai din produse tradiţionale din producţia proprie.

  O altă coordonată esenţială în ceea ce priveşte ospitalitatea sătmărenilor se referă la căldura sufletească pe care o dăruiesc oaspeţilor în momentul când le prezintă gospodăria lor, încăperile din casă sau din apartament. De fiecare dată, mulţi dintre sătmăreni pun accent pe lucrurile deosebite. În acest context, vorbim de: viţă de vie, pomi fructiferi, rase de animale, pisici, câini sau alte acareturi pe care le are omul pe lângă casă. În apartamente, de multe ori gazdele insistă pe diferite trofee profesionale sau artistice obţinute de-a lungul vieţii şi , uneori, prezintă albumele elegante pline cu fotografii de familie sau de la diverse concursuri naţionale sau internaţionale.

  După mesele copioase sau chiar în timpul acestora, nu lipsesc discuţiile pe diferite teme. De obicei, doamnele se retrag într-o cameră şi conversează pe diferite subiecte specifice femeilor, iar bărbaţii se delectează cu discuţii, care au ca temă: sportul, politica sau afacerile. Gazdele, care au obiective turistice în zona unde locuiesc, îi invită pe oaspeţi să le viziteze şi foarte mulţi devin adevăraţi „ghizi turistici”. Cu o mândrie plină de bunătate, pe un ton liniştitor, „ghizii” încep să le spună vizitatorilor, cu lux de amănunte, aproape totul despre monumentele istorice, de cult sau construcţiile realizate în zilele noastre.

  De Zilele Judeţului Satu Mare, şi nu numai, foarte mulţi sătmăreni îşi invită rudeniile din alte localităţi sau judeţe pentru a participa la această mare sărbătoare. Gazdele nu prididesc să prezinte la telefonul mobil sau fix programul artistic, pe zile, dar şi alte informaţii legate de mâncărurile şi obiectele meşterilor populari. Un alt aspect important este acela legat de ziua şi ora plecării în oraş, la Zilele Judeţului Satu Mare, pentru a admira exponatele, dar şi pentru a găsi un loc confortabil, de unde gazdele şi oaspeţii să poată urmări spectacolele susţinute pe scenă de artişti. Unii preferă ca într-o zi să fie alături de tineri, pentru a revedea, în realitate, diferite vedete sau formaţii ale muzicii româneşti, iar în altă zi, iubitorii de folclor se prezintă din timp la scena special amenajată pentru rapsozii populari.

  Foarte mulţi dintre sătmăreni, care vin în oraş cu oaspeţii lor, vor să suporte ei cheltuielile aferente mâncărurilor şi băuturilor servite pentru simplu motiv că sunt gazde. În acest fel, musafirii au un sentiment confortabil, se simt o dată în plus respectaţi şi apreciaţi de prietenii lor din bătrânul Sătmar. Nici de la masa din oraş, de Ziua Judeţului Satu Mare, nu lipsesc discuţiile de tot felul, uneori controversate, mai ales după ce un pahar-două de tărie dezleagă limbile mesenilor. De la judecata petrecăreţilor nu lipsesc nici personalităţile, fie ele locale sau cele de la nivel naţional. Pe negândite, fiecare vorbăreţ ajunge să adopte postura diverselor personalităţi publice, a preşedintelui ţării, a primului ministru, ba unii devin ad-hoc deputaţi şi senatori în timpul discuţiilor, care încep cu următoarele cuvinte: „ Mă, io dacă aş fi preşedinte aş face…”; „Eu în locul primului ministru aş dispune să …”etc. Totul se petrece spontan, mai ceva ca în scrierile lui Caragiale, care, spun mulţi, sunt cât se poate de actuale, din foarte multe puncte de vedere, şi în zilele noastre democratice.

  Zilele Judeţului Satu Mare se termină tot cu o masă copioasă, o băutură aleasă, dar şi cu diferite comentarii legate de cele mai frumoase momente trăite la prietenii sau rudeniile din Satu Mare. Deopotrivă, gazdele şi oaspeţii îşi fac timp să transmită pe internet, celor dragi, aflaţi la muncă prin cele străinătăţi, aspectele inedite trăite la Zilele Judeţului Satu Mare. La despărţirea de oaspeţi, indiferent că sunt rudenii sau prieteni, se aud adesea cuvintele: “ V-aşteptăm ! Să veniţi şi voi pe la noi !“.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img