More


  Profit nejustificat pe reducerea TVA-ului

  =

  tva

  În timp ce marile magazine au redus TVA la alimente de la 24% la 9%, unele magazine de cartier o duc tot mai bine. Este vorba despre firmele neplătitoare de TVA, care nu vând produsele alimentare cu TVA şi își sporesc veniturile, majorându-și adaosul comercial, fără să scadă prețurile practicate către consumatorii finali.

  O reţetă de succes
  La unele magazine de la colțul blocului, prețurile alimentelor și ale băuturilor nonalcoolice nu s-au redus față de perioada anterioară reducerii TVA de la 24% la 9%. Aceste firme nu reduc prețurile deloc pentru că sunt înregistrate ca neplătitoare de TVA. Adică, astfel de entități economice din categoria micilor magazine se aprovizionează cu produse alimentare la prețuri mai mici, pentru că mulți furnizori au redus prețurile de vânzare ca urmare a diminuării TVA, dar le vând tot la prețurile dinainte de reducerea taxei pe valoarea adăugată. Astfel, acestea își majorează adaosul comercial și câștigă ceva mai mult decât înainte de reducerea TVA prin faptul că mențin aceleași prețuri la alimente, pe motiv că sunt neplătitoare de TVA.

  Firme mici, cu vânzări modice
  Dar astfel de entități sunt, de regulă, firme mici, ale căror cifre de afaceri sunt modice. Nu se știe câte din acestea își desfășoară activitatea în comerțul cu alimente, dar cert este că sunt foarte multe. Firmele neplătitoare de TVA care se aprovizionează cu TVA redus la alimente de la furnizorii care au redus prețurile, dar care își mențin prețurile de vânzare, crescându-și adaosurile cu diferența de TVA, ar putea fi excluse de pe piață de către concurenții lor care au redus prețurile, cum ar fi marii retaileri. La această dată, unii furnizori de produse alimentare, apă și băuturi nonalcoolice au scăzut prețurile de livrare a bunurilor către retaileri cu circa 10%. În schimb, marile supermarketuri au redus prețul final de vânzare al unora dintre produsele alimentare și băuturile nonalcoolice.

  Legea permite astfel de practici
  Legislația fiscală permite firmelor cu afaceri mai mici de 65.000 de euro să opteze pentru a fi sau a nu fi plătitoare de TVA la stat. În momentul în care depășesc cifra de afaceri anuală de 65.000 de euro (aproximativ 288.000 de lei), atunci devin automat plătitoare de TVA către stat și trebuie să și colecteze TVA de la consumatorul final, deci când vinde produsul să treacă TVA pe bonul fiscal sau pe factura cu care vinde.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img