More


  Scurt manual anti-caniculă

  =

  Canicula poate produce mari probleme de sănătate celor care nu respectă nişte reguli minimale de protecţie. Temperaturile ridicate pot afecta grav organismul uman. Meteorologii consideră caniculă temperaturile care depăşesc 30 de grade Celsius. Dacă termometrele din adăposturile meteorologice arată temperaturi de 30 de grade Celsius, temperatura pe care corpul omenesc o va resimţi va fi cu opt grade mai mare.

  Ministerul Sănătăţii a făcut, ca în fiecare an, o serie de recomandări minimale pentru evitarea efectelor temperaturilor înalte. Respectarea acestora reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de caniculă. Planificaţi-vă ziua în aşa fel încât să vă petreceţi cât mai puţin timp afară în timpul orelor de vârf (11:00-15:00). Purtaţi haine deschise la culoare care reflectă căldura. De preferat sunt materialele naturale uşoare, cum sunt bumbacul şi inul. În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecţie precum pălării, umbrele, ochelari de soare. Pierderile de apă şi substanţe minerale se pot preveni prin consumarea a cel puţin 1,5-2 litri de lichide pe zi, constând în sucuri naturale şi apă minerală plată.

  Se mai recomandă să consumaţi infuzii (ceaiuri) din muşeţel, sunătoare, urzici, toate la temperatura camerei. Astfel dispare senzaţia de sete. Evitaţi consumul băuturilor foarte reci!

  Nu este recomandat consumul de cafea şi se va evita consumul de băuturi alcoolice. Trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete (mai ales crude), acestea fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale necesare organismului. De asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorită efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale. Alimentaţia trebuie să fie variată. E de preferat să consumaţi alimente uşoare şi proaspete, cu valoare calorică mică, evitând, pe cât posibil, alimentele bogate în grăsimi. Este recomandat consumul de hrană rece. Evitaţi eforturile fizice în perioada zilei, când temperatura atinge valorile maxime. Faceţi duşuri frecvente cu apă la temperatură moderată. Relaxarea picioarelor într-un lighean cu apă vă ajută să faceţi faţă căldurii. Nu puneţi cuburi de gheaţă pe piele deoarece se poate provoca o pierdere bruscă de prea multă căldură. Există persoane cărora temperaturile înalte le provoacă stări de greaţă şi ameţeli. Remediul cel mai la îndemână este un prosop umezit, răcit 2-3 minute în congelator şi apoi aplicat alternativ pe frunte şi pe ceafă.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img