More


  Semne bune recolta are în zona Carei-Tăşnad

  =

  orz

  Ocoliţi de grindina devastatoare, care a făcut zob peste 20.000 de hectare, fermierii din zona Carei- Tăşnad se aşteaptă la producţii bune în acest an. La aceste aşteptări optimiste au contribuit din plin şi ploile înregistrate la începutul acestei săptămâni. Precipitaţiile bogate au revigorat culturile agricole, destul de afectate de seceta din primele luni ale acestui an. În aceste zile, marile societăţi agricole din zonă au început deja să recolteze rapiţa şi orzul.

  Grâul, ajutat mult de ploaie
  Ploile de la începutul acestei săptămâni au readus speranţele unor recolte bune la nivelul Societăţii Agricole Înfrăţirea Carei. În zonă s-au înregistrat precipitaţii de 27 – 30 litri pe metru pătrat. “Aceste ploi au venit exact la timp. În cazul grâului, ploaia ajută la umplerea bobului. De asemenea, precipitaţiile au ajutat culturile de porumb şi floarea soarelui să-şi revină după secetă. Producţiile se anunţă a fi bune, să sperăm că aşa vor fi şi la vremea recoltei”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Agricole Înfrăţirea Carei, Liviu Ciucoş. Din păcate, ploaia a venit prea târziu pentru culturile de rapiţă. Din cauza secetei înregistrate în toamnă, producţiile de rapiţă vor fi mai slabe decât cele de anul trecut, a adăugat preşedintele Liviu Ciucoş.

  Recolte mai bune decât anul trecut
  Culturile agricole arată deosebit de bine în zona Petreştiului. Precipitaţiile au schimbat perspectiva asupra recoltei viitoare. “Ploaia a venit exact la timp pentru culturile de grâu, porumb şi pentru cele furajere. Apa din sol ajută acum grâul la formarea bobului. Culturile arată foarte bine în prezent. Dacă se continuă în acest ritm, ne aşteptăm la recolte mai bune decât anul trecut”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Agricole Petreşti, Francisc Mozer. Seceta din perioada anterioară a afectat totuşi culturile de orz. “Am început recoltarea orzului de pe terenurile societăţii noastre. Din păcate, am constatat că temperaturile ridicate din ultimele zile au afectat puţin spicele plantelor. Vom vedea în ce măsură va influenţa acest lucru recolta”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Agricole Petreşti, Francisc Mozer.

  Ar mai trebui puţină ploaie
  Deşi grindina a afectat unele culturi din zona Tăşnadului, producţiile se anunţă a fi bune. “După cum arată culturile, consider că vom avea producţii bune în acest an. Ploile recente au ajutat culturile de primăvară, cum ar fi cele de porumb şi de floarea soarelui, precum şi culturile furajere. Grâul arată şi el bine. Ploile sunt binevenite în această perioadă. Ar mai trebui câteva ploi în cursul săptămânilor viitoare şi atunci n-am mai avea probleme”, ne-a declarat preşedintele societăţii Agrind SA Tăşnad, Oliviu Buzgău. Acesta a adăugat că, începând de marţi sau de miercuri, angajaţii societăţii pe care o conduce vor începe să recolteze rapiţa. Preşedintele Oliviu Buzgău mizează pe producţii cel puţin la fel de bune ca şi anul trecut la rapiţă.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img