More


  Splendorile picturii lui Cornel Vana la Satu Mare!

  =

  Mă gândesc la sălile de la Muzeul de artă, propice pentru cel mai frumos vernisaj de expoziţie de pictură şi mă frământă o întrebare obsedantă: Cu ce am rezonat din multele tablouri ale maestrului clujean CORNEL VANA sau a scrierilor sale? Desigur, cu pictura profundă ce denotă iubire manifestată faţă de ţară, de popor şi frumuseţile acestora. Renumitul artist, prin cuvântul său, ne-a arătat din talentul său oratoric, calitate indispensabilă a unui om de aleasă cultură cum s-a dovedit a fi!

  Şi prin această expoziţie, de mare succes, cultura şi arta centrului clujean se apropie mai mult de Satu Mare, de oraşul şi judeţul care se mândreşte cu străluciţi absolvenţi de Cluj, care fac cinste la locurile lor de muncă, ţării şi nu numai!

  Tablourile lui Cornel Vana sunt plăcute, realizate cu mult gust, cu o serie de pătrunderi psihologice, cu câteva motive de subtilă violenţă, unele chiar cu sublime aşezări senzuale.

  Te-ai duce spre impresia de prea mare încărcătură, de apăsare, de aglomerare încoronată de culorile închise, dar, multe din ele dezvăluind planuri ce se succed, apropiat şi îndepărtat, ca într-o secvenţă de film bine realizat! De aceea, formalitatea tablourilor este atât de fierbinte, încât sufletul ţi se încălzeşte şi se înveleşte cu o frumoasă perdea de sublim şi satisfacţie vizuală şi de trăire a înălţării tale spirituale!

  Am simţit o minunată ambiţie în cromatica lucrărilor, chiar în cele de dimensiuni mai mici, unde ai spune că pictorul devine şi un magician desăvârşit! Aş putea spune că artistul îşi „pune sufletul pe palme” prin instinctul, prin sensibilitatea penelului său, prin sufletul său fin, cunoscând bine bucuriile, dar şi suferinţele oamenilor. Doamne, să ai sufletul de lemn şi tot te-ar mişca adânc, atunci când admiri tablourile de aducere aminte a satului cu bisericuţa din lemn sau când priveşti o suită de lucruri cu mai mici sau mai mari însemne ale credinţei în Dumnezeu, care l-a înzestrat pe Cornel Vana cu atâta talent! Poate acestea sunt un semn de mulţumire a artistului în faţa Măritului!

  Deşi-i născut în 1957, Cornel Vana are peste 30 de expoziţii în ţară, dar şi opt peste graniţele ţării. Cele peste 50 de participări la expoziţii în grup demonstrează că este un desăvârşit talent, iat Muzeul sătmărean face ca prezenţa lucrărilor lui Cornel Vana să fie doar prologul multora ce vor urma!

  Interesant mi se pare faptul că pictorul are subiecte luate din freamătul nostru de zi cu zi, cu stările noastre, alături de pasiunile noastre. Fiecare tablou are, în acest sens, o poveste şi în multe din ele, s-ar părea, că sunt personaje ce trăiesc aievea, chiar bine cunoscute de autor. Cunoaşte bine psihologia umană, trăirile sufleteşti ce se dezvăluie treptat tablou după tablou.

  N-am văzut tablouri destinate a fi icoane, dar pe multe din ele apare, bine plasat, însemnul credinţei în Dumnezeu!

  Oricum, tablourile lui Cornel Vana cuprind evocări pline de lirism, ce te îmbie la o înţelegere odihnitoare. Aşa sunt cele de natură statică, ce dau o cromatică impresionantă, chiar aşteptată. Multe sunt dedicate sublimului feminin, ca un extaz al cunoaşterii profunde a frumosului, esteticului, sublimului…

  Fascinaţi de atmosfera unică de sărbătoare, cei prezenţi la vernisaj, plini de bucurie, cu dulcele ecou al versurilor dedicate de Robert Laszlo pictorului, face ca evenimentul de la Satu Mare să fie cu adevărat cultural festiv: „Tremură lumina,/ Magia e gata!/ Şopteşte artistul/ şi evantaiul/ Rupe umbrele/ Şi pune scară/ peste dimineaţa/ Suferinţei/” … „Un pictor/ Salvează/ Culorile trecându-le toate,/ Pe numele său”.

  E atât de adevărat, că numele pictorului Cornel Vana, de pe oricare tablou al său, îl face nu numai simplu trecător prin viaţă, ci nemuritor! Aş enumera câteva: „Concert de Bach”, „Scenă de gen”, „Flori de câmp”, „Înserare”, „Peisaj din Sighişoara”, „Ochii bunicilor”, „Feţe bisericeşti”, „Turda”. Mai în toate se simte ataşat de frumosul transilvan, plasat într-un ansamblu de o cromatică atât de plăcută privirii noastre! Atâta prospeţime, atâta puritate în toate trăirile prezentate, pe care le transmite!

  Doamne, câtă apropiere a noastră, prin tablourile lui Cornel Vana, de tine, câtă trăire cu substrat biblic şi transpunere emoţională! Tablourile acestea ne îndeamnă să ne uităm cu alţi ochi la noi, pentru a recunoaşte starea inimii şi a minţii, starea sufletească în care ne aflăm, aruncând un ochi realist, mai puţin spre cele întunecate şi apăsătoare din viaţă şi mai mult în Sus, spre Lumina sfinţeniei. Cu cât vom pricepe mai bine, cu atât lumina va pune stăpânire pe sufletul nostru înfrumuseţându-l, ca pe al lui Cornel Vana!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img