More


  Subvenţii solicitate pentru aproape tot terenul agricol din judeţ

  =

  les

  Cu toate că a început destul de greoi, campania de depunere a cererilor pentru subvenţii europene la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare s-a desfăşurat bine. Până luni, data limită de depunere a acestor solicitări fără penalităţi, au fost depuse cereri pentru peste 90% din terenurile agricole existente în judeţ.

  Fermieri mai puţini, hectare lucrate mai multe
  Un lucru îmbucurător ce poate fi constatat în urma campaniei de depunere a dosarelor pentru subvenţii în acest an este faptul că numărul fermierilor scade în timp ce creşte numărul hectarelor de teren lucrate. Astfel, dacă anul trecut au fost depuse 21.400 de dosare pentru circa 195.000 de hectare de teren, în acest an au fost depuse 18.700 de cereri pentru 206.000 de hectare de teren.

  Cu alte cuvinte, până luni au fost depuse cereri de subvenţii pentru circa 92% din numărul total de 224.000 de hectare de teren agricol existent în judeţ. „A fost o campanie destul de dificilă, dar ne bucură faptul că am reuşit să ajungem până aici. Marea majoritate a fermierilor şi-au depus cererile în timp util, iar numărul hectarelor este în creştere, lucru care ne bucură”, a afirmat directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş.

  Asociaţiile crescătorilor de animale întârzie
  Directorul APIA a mai arătat că asociaţiile crescătorilor de animale din judeţ s-au mişcat foarte încet în acest an. „Din cele 124 de asociaţii ale crescătorilor de animale, până acum a depus dosarul pentru subvenţii doar una singură. Celelalte nu au putut face acest lucru din cauza faptului că nu au reuşit să îşi rezolve documentaţia integral”, a mai precizat Gabriel Leş.

  Aceştia, dar şi alţi fermieri care nu au reuşit să-şi depună până luni dosarele, o mai pot face până în data de 10 iulie, însă cu o penalizare de 1% pe fiecare zi de întârziere. „Îmbucurător este faptul că se aplică penalizări doar pentru zilele lucrătoare şi nu pentru toate zilele, cum era până acum. Astfel, chiar dacă fermierul depune dosarul în ultima zi, adică pe 10 iulie, va avea o penalitate de maxim 18%”, a mai spus directorul APIA Satu Mare.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img