More

    Zeci de candidaţi au fugit de Bacalaureat

    bac

    După aproximativ trei săptămâni în care elevii de clasa a XII-a au susținut probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a competențelor digitale și a celor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, ieri au început probele scrise ale examenului de bacalaureat. Şi nu au început doar în nuanţe pozitive, în condiţiile în care zeci de elevi nu s-au prezentat la proba scrisă la Limba și literatura română.

    Zeci de absenţi la prima probă scrisă
    Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare anunţă că un număr de 53 de candidaţi nu s-au prezentat la proba scrisă la Limba și literatura română. “Proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat, desfășurată în data de 29 iunie 2015, a fost susținută de 2.496 candidați din totalul de 2.549 înscriși, un număr de 53 candidați fiind absenți. În funcție de tipul de subiect, pentru filiera teoretică profil real, filiera tehnologică și filiera vocațională – toate profilurile (cu excepția profilului pedagogic), din 1.938 înscriși au fost prezenți 1.897, respectiv pentru filiera teoretică profil uman și profilul pedagogic, din 611 înscriși au fost prezenți 599. Nu au fost semnalate incidente”, se arată în comunicatul de presă remis de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare.

    Subiectele la profil uman
    Analiza unui fragment din piesa de teatru “Ultima oră”, de Mihail Sebastian, un text despre rolul scriitorilor în societate şi un eseu despre două personaje dintr-un roman interbelic studiat au fost subiectele de la bacalaureat, proba la limba şi literatura română de la profilul umanist. Candidaţii de la filiera teoretică – profilul umanist şi cei de la filiera vocaţională – profilul pedagogic au avut de rezolvat, la proba scrisă de la limba şi literatura română, trei subiecte cu mai multe cerinţe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

    Subiectele la profil real
    Analiza unui fragment din “Trei generaţii”, de Lucia Demetrius, un text despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă şi un eseu despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text al lui Creangă, Călinescu sau Preda au fost subiectele la bacalaureat de la profilul real. Varianta de subiecte extrasă luni pentru proba scrisă la limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat, la profilul real şi filiera tehnologică, a fost cea cu numărul 5. Candidaţii au avut de rezolvat trei subiecte cu mai multe cerinţe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

    Azi are loc proba scrisă la limba şi literatura maternă
    Examenul de bacalaureat va continua azi cu proba scrisă la limba şi literatura maternă, miercuri cu proba scrisă obligatorie a profilului şi vineri cu proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele de la Bacalaureat 2015 se afişează pe 6 iulie, până la ora 12:00, iar contestaţiile se pot depune în aceeaşi zi, începând cu ora 16:00. În perioada 7-9 iulie se rezolvă contestaţiile, iar pe 10 iulie se afişează rezultatele finale la Bacalaureat 2015.

    Înregistrare video, dar şi audio
    În ceea ce priveşte desfăşurarea examenului, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis că o parte dintre camerele video de la bacalaureat vor înregistra şi audio. Metodologia de organizare a bacalaureatului prevede că se interzice candidaţilor să intre în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. Procedura prevede ca la accesul candidaţilor în centrul de examen un cadru didactic şi un membru al personalului de pază să solicite fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi să verifice dacă fotografiile corespund. Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE