Activitatea infracţională a crescut cu o treime în judeţ

atop

Cu toate că numărul sesizărilor penale a fost în scădere în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul infracţiunilor pentru care poliţiştii sătmăreni au început urmărirea penală a crescut, în perioadele comparate cu 33%. Creşteri au fost înregistrate şi la evaziune fiscală. Datele au fost prezentate ieri în cadrul şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică.

Infracţionalitate în creştere
Potrivit prezentării făcute de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Florentin Vlad, în cadrul şedinţei ATOP de ieri, în primele şase luni ale acestui an poliţiştii sătmăreni au fost sesizaţi cu privire la săvârşirea a 3.370 de infracţiuni, cu 11,69% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Din totalul acestora, 383 (-19,37%) sunt de natură economico-financiară, 2.081 (-5,15%) judiciare şi 906 (-11%) de altă natură. În aceeaşi perioadă a fost începută urmărirea penală în cazul săvârşirii a 3.577 de infracţiuni, cu 33% mai multe decât anul trecut. Activitatea de investigare penală s-a concretizat în instrumentarea a 11.726 de dosare penale, cu 21,6% mai multe decât anul trecut, cu 1.769 de suspecţi sau inculpaţi.

Tot în perioada analizată, au fost sesizate 105 infracţiuni stradale, cu 8% mai puţine decât în 2014, ponderea cea mai însemnată având-o furturile (91) şi tâlhăriile (11).

Evaziunea fiscală s-a dublat
În ceea ce priveşte evaziunea fiscală, în cursul primelor şase luni poliţiştii sătmăreni au constatat 162 de infracţiuni, dublu faţă de anul trecut când au fost constatate 79 de astfel de infracţiuni, ceea ce înseamnă o combativitate crescută în acest domeniu. O creştere însemnată a fost înregistrată şi în cazul fraudelor vamale, unde poliţiştii sătmăreni au constatat 42 de infracţiuni, înregistrând o creştere de 16,7%.
În trafic au fost înregistrate 61 de accidente rutiere grave soldate cu opt morţi, 68 răniţi grav şi 22 răniţi uşor. Totodată, au mai fost constatate 144 de infracţiuni la regimul circulaţiei şi au fost aplicate amenzi în cuantum total de 34.456 de lei.

Amenzi de peste 190 de mii de lei aplicate de jandarmi
O bogată activitate pe parcursul trimestrului II al acestui an au avut şi structurile din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare. Potrivit prezentării făcute de comandantul unităţii, colonelul Vasile Bocea, aceste acţiuni s-au materializat în constatatea a 27 de fapte de natură penală cu tot atâţia făptuitori depistaţi în misiunile independente, şi a 39 de fapte de natură penală cu 41 de făptuitori în misiunile realizate în colaborare cu Poliţia.

În aceeaşi perioadă, au fost aplicate 836 de sancţiuni contravenţionale, din care 615 amenzi în cuantum total de 192.300 de lei. Totodată, au fost conduse la sediul Poliţiei 17 persoane şi au fost confiscate bunuri în valoare de 2.735 de lei.

Aproape 40 de misiuni ISU
Pe linie de ordină publică, în prima jumătate a acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare a participat la 38 de misiuni în care au fost angrenate 172 de cadre, 43 de autospeciale şi şase ambulanţe SMURD. În afară de manifestările publice, culturale sau sportive, cadrele ISU au participat şi la scurgerile de gaze dintr-un bloc la Carei (9 ianuarie), au intervenit în momentul în care s-a defectat un transformator electric, tot la Carei (11 martie), în momentul în care s-a fisurat o conductă de gaz la Tăşnad (18 mai) şi au asigurat zonele de inundaţii în judeţ (11 aprilie). „Prin atribuţiile pe care le avem, ne aflăm în prima linie atât prin activitatea de prevenire a producerii unor situaţii de urgenţă cât şi prin activitatea de intervenţie în cazul manifestărilor lor”, a arătat comandantul ISU Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

INVESTIȚIE. Sătmarul, LEGAT la AUTOSTRĂZILE EUROPEI. Drum EXPRES la Satu Mare

Județul și municipiul Satu Mare vor avea acces rapid la autostrăzile Europei, iar sătmăreni vor putea ajunge în scurt timp în cel puțin trei...

Cum poți scăpa cel mai ușor și elegant de unul care “îți stă în gât”?!?

Mare sărbătoare și îngâmfarea maximă pe viitorul candidat la CJ din partea PNL! Și-a aunțat marea victorie și faptul că e liderul de facto...

“Aţi ţinut românii închişi în case şi aţi distrus economia, în timp ce şmecherii PNL s-au îmbogăţit pentru trei generaţii”

Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu l-a acuzat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, pe premierul Ludovic Orban, spunând că acesta a profitat de pandemie...

Cozmin Guşă, mesaj pentru Ludovic Orban: “Românii vă consideră mai corupţi decât guvernările PSDragnea”

Cozmin Guşă a comentat, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, rezultatele primului sondaj post-pandemie realizat de CURS. Analistul politic a tras cinci concluzii,...

O șansă pentru Mani Gyenes…

Ediţia 2020 a raliului Red Bull Romaniacs, programată iniţial pentru 21-25 iulie, a fost amânată pentru perioada 27-31 octombrie din cauza pandemiei de coronavirus,...