More

    Ambulanţa, transformată în taxi de neasiguraţi

    ambu

    Activitatea Ambulanţei este îngreunată foarte mult de pacienţii neasiguraţi care solicită intervenţia paramedicilor doar pentru a fi transportaţi la Urgenţe, unde-şi pot face gratuit analizele medicale. Numărul acestor intervenţii este mult mai mare din această cauză faţă de cât ar fi normal.

    Aproape 12.500 de intervenţii în patru luni
    Doar în perioada martie-iunie a acestui an, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Satu Mare a răspuns la 12.419 solicitări, potrivit datelor oferite ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de conducerea instituţiei. Dintre acestea, 922 au fost cazuri efectuate cu echipaj medical de urgenţă cu medic, 9.040 cu echipaj de urgenţă cu asistent iar 2.457 au fost cazuri efectuate cu ambulanţa de transport.

    Cele mai multe solicitări a avut Staţia din Satu Mare – 7.883, urmată de Substaţia Carei – 1.482, Substaţia Tăşnad – 1.027, Substaţia Negreşti-Oaş – 955, iar pentru transport diabet au fost înregistrate 1.072 de solicitări. Din totalul solicitărilor, 1.025 au fost urgenţe cod roşu şi 6.436 urgenţe cod galben.

    Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul solicitărilor a crescut cu aproximativ 850, iar timpul de răspuns în mediul rural a crescut, din acest motiv cu circa 2 minute.

    Activitate îngreunată
    Atât managerul general, Gabriela Opriş, cât şi directorul medical, Gabriela Notarius, au afirmat că activitatea Ambulanţei sătmărene este mult îngreunată de pacienţii neasiguraţi care folosesc autoutilitarele pe post de taxi. „Foarte mulţi dintre pacienţii neasiguraţi solicită intervenţia Ambulanţei doar pentru a fi transportaţi la Urgenţe. Ei ştiu că este singurul mod în care îşi pot face analizele medicale gratuit”, a afirmat Gabriela Notarius.

    Aceasta a mai afirmat că, la nivel naţional, sunt înregistrate anual 3,9 milioane de solicitări, în timp ce, raportat la populaţia României, nu ar fi trebuit să fie mai mult de un milion.

    Porţi deschise la Ambulanţă
    Tot cu această ocazie, Gabriela Opriş a afirmat că în acest an va fi sărbătorită pentru prima dată Ziua Naţională a Ambulanţei. Astfel, în data de 28 iulie, un echipaj din Satu Mare va participa la o paradă la Bucureşti, iar în data de 31 iulie la sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă va fi organizată o zi a porţilor deschise.

    Managerul general a mai anunţat că începând din data de 1 august va fi pornit la Satu Mare Compartimentul de consultaţii de urgenţă la domiciliu. Din cauza faptului că nu sunt medici, nu vor putea fi asigurate servicii non-stop în acest compartiment. Pentru a fi asigurată permanenţa, ar mai fi necesari încă şapte medici pediatri, internişti sau de familie, dar deocamdată aceştia nu se arată interesaţi.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE