More

    Cea mai mare captură de heroină din România

    drog5

    Peste 330 de kilograme de heroină, cu o valoare de piaţă de aproximativ 40 de milioane de euro, au fost capturate marţi, după ce două TIR-uri, care transportau peleţi din rumeguş, au fost oprite concomitent, unul la Punctul de trecere a frontierei Petea, din judeţul Satu Mare, iar al doilea la Bistriţa. În TIR-ul oprit marţi, în jurul orei 11.00, în Vama Petea se aflau în jur de 170 kilograme. Drogurile confiscate la Satu Mare au fost transportate marţi seara la Bucureşti, cu ajutorul unui elicopter.

    Droguri de peste 40 milioane euro
    Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat că cele 333 de kilograme de heroină reprezintă cea mai mare captură de acest gen după 1990.

    În cele două TIR-uri a fost găsită cantitatea totală de 333 de kilograme de heroină, cu o puritate de 60-65 la sută, cu o valoare totală de opt milioane de euro, însă, odată ajunsă pe piaţa neagră, împărţită în doze şi vândută consumatorilor, preţul stupefiantelor ar fi crescut de cinci ori şi ar fi ajuns la o valoare finală de aproximativ 40 de milioane de euro. În mod obişnuit, puritatea heroinei care ajunge la consumator este de aproximativ 10-15%.

    Directorul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română, comisarul şef Claudiu Cucu, a spus că gruparea de traficanţi era monitorizată de patru ani, drogurile proveneau din Afganistan şi aveau ca destinaţie Olanda de unde o parte era exportată în alte ţări europene.

    Operaţiunea a avut numele de cod “Săgeata verde”, iar poliţiştii şi procurorii DIICOT au colaborat şi cu autorităţile din Turcia şi Ucraina.

    Reţeaua era coordonată de un turc
    Potrivit unor surse judiciare, gruparea de traficanţi era coordonată în România de cetăţeanul turc Yigit Hakan, care era sprijinit de doi conaţionali, Sincar Husein şi Iokman Omer, şi de românii George Solomon Săman şi Liviu- Constantin Bîngă.

    În perioada în care gruparea de traficanţi a fost monitorizată, poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate au constatat că aceştia aduceau drogurile sub paravanul firmei de transport Unitrafic SRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea.

    Prin intermediul firmei de transport, traficanţii au făcut, din 2011, mai multe transporturi, folosind o rută nouă, prin Caucaz, acestea tranzitând între altele Turcia, Rusia şi Ucraina. La un transport, reprezentanţii firmei câştigau 1.000 de euro pentru fiecare kilogram de heroină.

    Drogurile erau ascunse în rezervorul suplimentar al TIR-urilor, după ce erau iniţial îmbibate cu piper şi ardei iute, pentru a nu putea fi detectate de câini. Într-un rezervor încăpeau, conform poliţiştilor, aproximativ 340 de pachete, care cântăreau în jur de 500 de grame fiecare.

    Anchetatorii au ridicat şi au dus la audieri 11 persoane, patru dintre acestea fiind ulterior reţinute. Cei patru suspecţi, Sincar Huseyin, Yigit Hakan, George-Solomon Săman şi Liviu-Constantin Bîngă, au fost prezentaţi ieri magistraţilor Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, au fost identificate și ridicate două autoturisme de lux, mai multe telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri, precum şi suma de 136.000 de euro, informează DIICOT.

    Pentru anihilarea reţelei de trafic de droguri au fost angrenaţi peste o sută de poliţişti.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE