More


  Comunitatea din Odoreu, implicată în aducerea în ţară a tinerilor înecaţi în Franţa

  =

  odoreu

  Doi tineri din Odoreu au murit înecaţi într-un lac din apropierea Parisului în data de 14 iulie. Cum cei doi proveneau dintr-o familie mai nevoiaşă, pentru aducerea acestora în ţară şi înmormântarea lor s-a implicat toată comunitatea din Odoreu.

  Vestea morţii celor doi fraţi
  Mamă a zece copii, cinci băieţi şi cinci fete, Maria Alec a primit vestea că şi-a pierdut fiul mijlociu şi pe cel mic, înecaţi într-un lac din apropierea Parisului, chiar de Ziua Naţională a Franţei, 14 iulie. Cei doi munceau la o fermă şi, primind liber de ziua naţională, la fel ca francezii, au decis să iasă la plimbare cu bicicletele. La un moment dat, cei doi fraţi, Cristian şi Dan, trecând pe lângă un lac, au decis să se scalde, doar că zona nu era autorizată pentru scăldat. “Nu ştiu ce s-a întâmplat că, la un moment dat, Dan s-a scufundat, Cristi era în faţa lui la trei metri de mal, s-a întors după Dan şi s-au înecat amândoi. La autopsie s-a constatat că Cristi făcuse infarct, probabil a fost apa prea rece şi era mult prea cald afară”, a spus unul dintre fraţi, Vasile Alec.

  Fiind într-o situaţie delicată, familia s-a aflat şi în imposibilitatea de a plăti cheltuielile pentru a-i aduce pe cei doi fraţi acasă, pentru a-i înmormânta creştineşte.

  Aveau nevoie de cel puţin trei mii de euro pentru a plăti o firmă specializată care să îi aducă pe cei doi acasă.

  Implicarea comunităţii
  În acel moment toată familia s-a mobilizat, comunitatea din Odoreu la fel, dar şi autorităţile locale care i-au ajutat cu 10 mii de lei. „Am primit bani de la parohiile române ortodoxe şi greco-catolice din Franţa, de la prieteni şi de la autorităţile şi oamenii din Odoreu. Suntem o familie mare şi mai ales Dănuţ a fost foarte iubit de cei din Odoreu. Îi ajuta pe oameni la treburile câmpului, când se tăia porcul. Şi Cristi a fost iubit şi avea de gând să se întoarcă acasă, să aibă grijă de părinţi şi bineînţeles să se însoare. Chiar avea în plan să modernizeze casa părintească”, spune Nelu Alec, fratele celor două victime.

  Viceprimarul comunei a specificat că e normal în Odoreu ca lumea să se mobilizeze în astfel de cazuri. „Au primit sprijin din partea Consiliului Local 10 mii de lei, plus că oamenii au donat şi ei cât au putut. Şi odorenii au fost ajutaţi în 1970 când au fost inundaţiile, aşa că oamenii sunt dispuşi să ajute”, susţine viceprimarul comunei Odoreu, Kovacs Joszef.

  În final, cu toate problemele întâmpinate până acasă, cei doi fraţi au fost înmormântaţi creştineşte sâmbăta trecută, în localitatea Odoreu sub privirile îngrozite ale mamei care afirma parcă sedată de durere: „Au plecat băieţii mei şi mi-au adus acasă doi monştri!”, a spus mama celor doi.

  Bogdan Tulbure  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img