More


  Dezastru în comerţul cu legume şi fructe

  - Advertisement -

  opc1

  În urma unui control efectuat în perioada 20-24 iulie, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au constatat că în comerţul cu legume şi fructe din judeţ este vraişte totală, iar prevederile legale sunt prea puţin respectate.

  Spre exemplu, un supermarket din Satu Mare care avea la comercializare cartofi de origine Franţa nu avea traduse în limba română toate informaţiile de pe ambalaj. De asemenea, în cazul lămâilor ambalate la jumătate de kilogram era menţionată data de 10 iulie fără a se specifica ce reprezintă.

  La un alt supermarket din Satu Mare erau expuse la comercializare legături de ceapă verde veştejită şi deshidratată, ardei iuţi la vrac si caserole cu pete negre şi de mucegai şi deshidrataţi, avocado alterate cu pulpa moale şi sfărâmicioasă, morcovi ambalaţi la un kilogram la care rădăcina era moale şi cu puncte negre.

  La alţi doi operatori economici din Satu Mare au fost identificate portocale cu pete de mucegai, legături de verdeţuri, pătrunjel, mărar, dar şi castraveţi şi gogoşari cu urme de putregai, mucegai sau deshidratate. Bineînţeles, au mai fost depistate lipsa preţurilor, a informaţiilor traduse în limba română sau condiţii necorespunzătoare de păstrare. Mai mult decât atât, la un operator economic cântarul nu avea verificare metrologică.

  În aceste condiţii, şi sancţiunile au fost pe măsură. Din cei 12 agenţi economici controlaţi, 11 erau cu abateri. Din cantitatea de 1.795 kg de fructe şi legume controlate, în cazul a peste 670 de kilograme, în valoare de aproape 3.000 de lei, s-a luat decizia opririi temporare de la comercializare în timp ce peste 80 de kilograme de fructe şi legume au fost oprite definitiv de la comercializare.

  Pentru abaterile constatate au fost aplicate sancţiuni cu amenzi în cuantum total de 40.400 lei.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img