More


  Impactul preţului la alimente

  =

  Din lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai din România”, elaborată de Institutul Naţional de Statistică, se poate afla că media generală a bugetului lunar alocat de români pentru asigurarea hranei este de 492,8 lei pe gospodărie, ceea ce înseamnă 40% din totalul de bani disponibili. Desigur, este vorba despre o medie generală, care cuprinde atât familiile înstărite, pentru care mâncarea reprezintă o cheltuială mare ca sumă, dar nesemnificativă ca pondere în buget, cât şi gospodăriile în care hrana zilnică prezintă o mare problemă pentru asigurarea necesarului alimentar.

  Din statisticile INS rezultă că bucureştenii sunt, de departe, românii care cheltuiesc cei mai mulţi bani pentru mâncare – aproape 685 de lei lunar pe gospodărie-, dar uitându-ne la cât înseamnă această cheltuială în bugetul lor – 24,5% din cheltuielile băneşti – ajungem la concluzia că ei sunt printre cei mai relaxaţi români din acest punct de vedere. La polul opus se situează locuitorii din regiunile Sud-Est şi Sud-Vest, care cheltuiesc sumele cele mai mici pentru mâncare (432, respectiv 375 de lei lunar pe gospodărie) dar la care ponderile acestor cheltuieli în bugetul disponibil sunt printre cele mai mari (26,5%, respectiv 26,9%).

  În rest, conform statisticilor INS, familiile repartizate pe regiuni consumă între 44,3 – 44,5%.
  Acelaşi decalaj între sumele mici cheltuite şi ponderea mare în bugetele disponibile se regăseşte în familiile de agricultori din mediul rural. Acestea au o cheltuială medie pentru hrană de numai 375 de lei lunar, faţă de 583 de lei lunar pe gospodărie în oraşe, dar în bugete asta înseamnă 45,7% în rural, faţă de doar 36,7% în urban.

  O concluzie importantă a statisticilor INS este aceea că familiile cu venituri minime cheltuiesc sume mai mici pentru mâncare, însă ponderea acestora în bugetul disponibil este semnificativă. De cealaltă parte, familiile cu venituri mari cheltuiesc mult ca sumă pentru hrană, dar ponderea acestor fonduri în bugetele lor este mai puţin semnificativă.

  În sfârşit, reducerea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie (de la 24% la 9%) a fost un balon de oxigen pentru familiile cu venituri mici, în cazul în care această măsură s-a transferat în preţuri, în schimb pentru familiile cu venituri mari a fost doar o ştire banală, abia băgată în seamă.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img