Impactul preţului la alimente

Din lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai din România”, elaborată de Institutul Naţional de Statistică, se poate afla că media generală a bugetului lunar alocat de români pentru asigurarea hranei este de 492,8 lei pe gospodărie, ceea ce înseamnă 40% din totalul de bani disponibili. Desigur, este vorba despre o medie generală, care cuprinde atât familiile înstărite, pentru care mâncarea reprezintă o cheltuială mare ca sumă, dar nesemnificativă ca pondere în buget, cât şi gospodăriile în care hrana zilnică prezintă o mare problemă pentru asigurarea necesarului alimentar.

Din statisticile INS rezultă că bucureştenii sunt, de departe, românii care cheltuiesc cei mai mulţi bani pentru mâncare – aproape 685 de lei lunar pe gospodărie-, dar uitându-ne la cât înseamnă această cheltuială în bugetul lor – 24,5% din cheltuielile băneşti – ajungem la concluzia că ei sunt printre cei mai relaxaţi români din acest punct de vedere. La polul opus se situează locuitorii din regiunile Sud-Est şi Sud-Vest, care cheltuiesc sumele cele mai mici pentru mâncare (432, respectiv 375 de lei lunar pe gospodărie) dar la care ponderile acestor cheltuieli în bugetul disponibil sunt printre cele mai mari (26,5%, respectiv 26,9%).

În rest, conform statisticilor INS, familiile repartizate pe regiuni consumă între 44,3 – 44,5%.
Acelaşi decalaj între sumele mici cheltuite şi ponderea mare în bugetele disponibile se regăseşte în familiile de agricultori din mediul rural. Acestea au o cheltuială medie pentru hrană de numai 375 de lei lunar, faţă de 583 de lei lunar pe gospodărie în oraşe, dar în bugete asta înseamnă 45,7% în rural, faţă de doar 36,7% în urban.

O concluzie importantă a statisticilor INS este aceea că familiile cu venituri minime cheltuiesc sume mai mici pentru mâncare, însă ponderea acestora în bugetul disponibil este semnificativă. De cealaltă parte, familiile cu venituri mari cheltuiesc mult ca sumă pentru hrană, dar ponderea acestor fonduri în bugetele lor este mai puţin semnificativă.

În sfârşit, reducerea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie (de la 24% la 9%) a fost un balon de oxigen pentru familiile cu venituri mici, în cazul în care această măsură s-a transferat în preţuri, în schimb pentru familiile cu venituri mari a fost doar o ştire banală, abia băgată în seamă.

Voicu D.Rusu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Felicitări tuturor locuitorilor județului Satu Mare. Județul Satu Mare este singurul județ din România cu mai puțin de 100 de îmbolnăviri constatate

Faptul că județul Satu Mare  are cel mai mic număr de îmbolnăviri cu COVID - 19 se cunoaște de câteva zile. Nu cred că...

Mircea Govor: “Consider că aceste alegeri locale vor fi de fapt ale primarilor în funcție!”

Prezent miercuri seara în cadrul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord VestTV, Mircea Govor, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, a făcut o radiografie a...

ULUITOR. Patru VINDECAȚI în doar 24 de ore la Satu Mare. Mai sunt doar DOUĂ CAZURI active

Un lucru excepțional s-a petrecut în ultimele 24 de ore în județul Satu Mare. Prefectura a anunțat că în ultima zi au fost vindecați...

PSD: “Klaus Iohannis nu se poate spăla pe mâini de rezultatele guvernului său”. Acuzaţii grave la adresa Guvernului Orban

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, îi reproşează preşedintelui Klaus Iohannis că “nu se poate spăla pe mâini de rezultatele guvernului său, de...

Informarea președintelui privind Starea de Urgență. Ce măsuri sunt propuse pentru îmbunătățirea capacității de răspuns

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi Parlamentului o informare care se întinde pe 58 de pagini, privind acțiunile luate în timpul celor 2 luni...