More



    Satu Mare, pe ruta traficului internaţional cu heroină

    - Advertisement -

    heroina

    România a devenit o ţară de tranzit în privinţa traficului de heroină. Marile reţele de trafic internaţional de heroină au inclus România în ramura nordică a rutei balcanice, alături de Bulgaria şi Ungaria către Europa de Vest. În ultimii ani, România a fost inclusă într-o nouă rută de tranzit a heroinei din Afganistan spre ţările occidentale, alături de Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, Rusia şi Ucraina. Concret, din depozitele constituite în Ucraina, heroina pleacă spre Europa Occidentală pe trei rute: prin Polonia, prin Ungaria şi prin România. Ruta prin România este denumită şi ruta de sud a heroinei. Din cauza poziţionării sale geografice, judeţul Satu Mare a intrat pe ruta sudică a heroinei. TIR-urile în care este ascunsă heroina intră în ţară prin PTF Halmeu, lucru demonstrat de o captură de 130 kilograme din 2008, şi ies din ţară prin PTF Petea, lucru confirmat de captura de marţi.

    Două capturi record la Satu Mare
    Cele două capturi importante de heroină realizate în ultimii şapte ani confirmă că judeţul Satu Mare se află pe ruta traficului internaţional cu acest drog. În ianuarie 2008, poliţiştii de frontieră sătmăreni, pe baza informaţiilor furnizate de autorităţile din Germania, au capturat 130 kilograme de heroină în PTF Halmeu. Drogurile au fost găsite ascunse în şasiul unui TIR condus de un cetăţean turc. După 20 de ore de căutări, au găsit 254 de pachete de heroină. Marfa avea ca destinaţie Germania şi era transportată din Turcia.

    Cea de-a doua captură importantă de heroină a fost realizată marţi în PTF Petea. În rezervorul suplimentar al unui TIR înmatriculat în Vâlcea au fost găsite aproximativ 170 kilograme de heroină. La Bistriţa, într-un alt TIR al aceleiaşi firme din Râmnicu Vâlcea au fost găsite alte 160 de kilograme de heroină. Prin intermediul firmei de transport, traficanţii au făcut, din 2011, mai multe transporturi, acestea tranzitând între altele Turcia, Rusia şi Ucraina. Drogurile proveneau din Afganistan şi aveau ca destinaţie Olanda, de unde o parte era exportată în alte ţări europene. Anchetatorii au afirmat că gruparea de traficanţi era monitorizată de patru ani, perioadă în care au realizat mai multe transporturi folosind această rută.

    România, pe două rute de trafic
    Anul trecut, aproape 35 de milioane de tineri şi adulţi din Uniunea Europeană au consumat cannabis, arată un raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie. Cifra este cu aproape şapte milioane mai mare ca în anul precedent. Raportul european, făcut public luna trecută, a arătat că România figurează pe toate rutele, vechi şi noi, ale traficului internaţional de droguri. Dacă până acum România figura pe harta traseului balcanic, ruta de sud, nou descoperită de autorităţi, implică din nou şi ţara noastră. În principal, ca ţară de tranzit.

    Szasz Lorand



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts