More


  Televizorul- principala sursă de informare

  - Advertisement -

  Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) în perioada 9-11 iunie arată că 77% dintre români cred că politicienii îi manipulează. La mare distanţă din acest punct de vedere se situează Uniunea Europeană (37%), corporaţiile (37%), serviciile secrete (32%) şi NATO (32%). Dar chiar dacă opt din zece români participanţi la studiu cred că politicienii îi manipulează, numai o treime dintre ei declară că se simt manipulaţi în mod concret.

  Studiul mai arată şi că românii susţin că televizorul este sursa principală de informare privind viaţa politică. Astfel, 70% au afirmat că preferă televizorul pentru a se informa şi doar 16% recurg (şi) la internet. Totodată, potrivit sondajului, televizorul este principala sursă de informare şi privind starea economiei, noutăţile legislative, evenimentele culturale, fenomenele naturale, competiţiile sportive, dar şi informaţiile despre viaţa vedetelor.

  Studiul IRES arată că pentru repondenţi televizorul este obiectul din casă care ar lipsi cel mai mult dacă s-ar defecta. Este astfel surprinzător că doar 1% au afirmat că le-ar lipsi mai mult centrala termică.

  Iar maşina de spălat şi frigiderul se situează pe locul doi, fiecare cu câte 14%, în timp ce doar 8% au răspuns că cel mai mult le-ar lipsi laptopul şi televizorul.

  Analizând rezultatele sondajului, sociologul Vasile Dâncă, liderul IRES, a formulat câteva concluzii semnificative, de mare interes. În opinia sa, televiziunea are un efect atât raţional, cognitiv, cât şi iraţional, subliminal, rămânând cel mai important mijloc cu o influenţă hipnotică. Altfel spus, de multe ori nu noi de uităm la televizor, ci televizorul se uită la noi şi ne hipnotizează, iluzionându-ne, făcându-ne să trăim compensatoriu. La fel, cei care deţin informaţia şi o difuzează la televizor posedă o imensă putere şi pot, prin intermediul imaginilor şi cuvintelor, să transmită mesaje prin care încearcă să controleze lumea. Oricum însă, televiziunea continuă să rămână principala sursă de informare a românilor. Sondajul IRES a fost realizat pe un şeantion de 820 de indivizi, cu o marjă de eroare de plus-minus 3,5%.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img