More


  Acţiuni de combatere a terorismului familial

  =

  violenta

  Sute de femei abuzate de soţi din judeţul Satu Mare vor beneficia de sprijin financiar şi legal. Anunţul a fost făcut de către Mihaela Motoc, coordonator al proiectului POSDRU “START – O viață de calitate în siguranță!”, ce îşi propune să creeze instrumente importante de asistență pentru victimele violenţei în familie din judeţul Satu Mare.

  Două sute de victime sprijinite
  Proiectul „START – O viață de calitate în siguranță!” este dedicat unui grup țintă de circa 11.050 de persoane la nivel naţional şi 200 la nivel judeţean și include implementarea unui sistem informațional unic integrat de raportare si management a cazurilor de încălcare a principiilor egalității de șanse și a violenței domestice. Printre instrumentele create de proiect va fi și un call-center care va funcționa non-stop pentru a acorda asistență victimelor. “În fiecare judeţ există şase experţi în cadrul proiectului care identifică grupul ţintă, se ocupă de intervenţie, monitorizare şi implementarea proiectului. În Satu Mare avem în vedere sprijinirea a peste două sute de victime – care au fost identificate şi evaluate – şi li s-a întocmit un plan de intervenţie. În cadrul proiectului le asigurăm ajutor material, circa o mie de lei timp de şase luni, astfel încât victimele să îşi poată plăti chiria pe această perioadă. Acestea vor participa atât la cursuri de formare profesională, consiliere psihologică şi juridică, orientare în câmpul muncii, astfel încât să treacă de relaţia abuzivă”, a declarat Mihaela Motoc.

  Centrul specializat, o necesitate
  Mihaela Motoc susţine că un instrument în lupta cu violenţa în familie ar fi înfiinţarea unui centru specializat pe acest domeniu. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a depus un proiect în acest sens, sperând să fie implementat cât mai curând. “Cea mai mare problemă cu care se confruntă victimele violenţei în familie este lipsa serviciilor de specialitate. În Satu Mare nu avem deocamdată un centru specializat, un adăpost pentru aceste victime. Fapt ce face ca victima să rămână în mediul conflictual. Poate fi vorba şi despre frica faţă de abuzator, probleme economice sau modelul parental. Motiv pentru care sunt ataşate, de multe ori, faţă de abuzator. Sau au copii împreună, iar acest lucru le împiedică să meargă mai departe”, a mai spus Mihaela Motoc.

  Sfaturi de la specialişti
  Mihaela Motoc le mai dă nişte sfaturi victimelor abuzului în familie. “În primul rând, aceste femei pot să meargă în cadrul primăriilor, la serviciul social, care va face o evaluare şi le va îndruma spre serviciile de specialitate, oferindu-le suportul de care au nevoie pentru a depăşi acea situaţie dificilă. Le îndemn să aibă puterea să meargă mai departe, să nu rămână prizoniere în această relaţie conflictuală. Să aibă încredere în ele, iar societatea să le ajute, să manifeste susţinere”, a conchis Mihaela Motoc.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img