More


  Agricultorii trebuie ajutaţi!

  - Advertisement -

  În zilele de luni şi de marţi se anunţă ploi în toată ţara. Este o veste bună şi pentru locuitorii judeţului Satu Mare, care au suferit foarte mult din cauza caniculei, fiind sub cod portocaliu timp de o săptămână. Însă aceste ploi vin mult prea târziu pentru agricultorii sătmăreni. Circa 80.000 de hectare de porumb, sfeclă de zahăr, floarea soarelui şi soia au fost compromise de seceta din ultima perioadă. Iar acestea sunt doar estimări, la finalul procesului de centralizare suprafeţele afectate putând fi chiar mai mari. La nivelul întregii ţări, pierderile provocate de secetă sunt estimate la peste două miliarde de euro.

  Seceta le-a dat o lovitură puternică fermierilor, pentru unii dintre ei având impactul unui KO. Fără un ajutor consistent, pagubele provocate de secetă îi vor împinge spre faliment pe mulţi dintre ei. Majoritatea fermierilor îşi pun speranţa în existenţa unor preţuri decente la grâu. Un preţ mai ridicat i-ar putea ajuta să compenseze cât de cât pierderile la culturi precum porumbul, sfecla de zahăr, floarea soarelui şi soia. Este totuşi greu de crezut că marii intermediari de pe piaţa cerealelor vor fi mai interesaţi de soarta agricultorilor decât de propriile lor profituri.

  Statul Român are datoria să-i ajute pe agricultorii loviţi crunt de seceta excesivă. Nu de alta, dar în perioadele cu recolte bune, aceiaşi agricultori au contribuit din plin atât la bugetul statului, prin taxele şi impozitele achitate, dar şi la creşterea economică. Acum, în vremuri de restrişte, statul trebuie să le întindă o mână de ajutor. Aceeaşi datorie o are şi Uniunea Europeană, care a ajuns să ne dicteze politicile agricole.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img