More  Criză de sânge în judeţ

  - Advertisement -

  sange

  După ce anul trecut judeţul Satu Mare s-a aflat pe primul loc la nivel de ţară în ceea ce priveşte numărul donatorilor de sânge, în acest an se înregistrează o criză de sânge, în special pe grupele sanguine A II – pozitiv sau AB IV – negativ.

  Directorul Centrului de Transfuzii Satu Mare, Doina Crişan, a spus că un mare merit în ţinerea sub control a situaţiei îl au jandarmii, pompierii, respectiv angajaţii serviciilor din subordinea Primăriei şi a Consiliului Local Satu Mare, care s-au mobilizat în momentele cele mai critice.

  Insuficienţă de A II şi AB IV
  Directorul Centrului de Transfuzii Satu Mare, Doina Crişan, a precizat că cele mai mari probleme s-au înregistrat la grupele sanguine  A II – pozitiv sau AB IV – negativ. “În acest an ne-am confruntat cu o criză mai mare de sânge, din cauza numeroaselor afecţiuni grave  care au fost la spitalele din judeţul Satu Mare. Dar nu numai din judeţ, ci şi în clinicile universitare din Cluj. Cel mai tare ne-am confruntat cu o criză pe grupa A II, RH pozitiv. Momentan, stocul este mai redus la AB IV, RH negativ, având o hemoragie digestivă la Negreşti-Oaş. În rest, stăm mai bine cu stocul de sânge”, a spus Doina Crişan.

  Sprijin din partea bugetarilor
  Angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare, respectiv cei ai operatorului public de transport persoane Transurban sau ai operatorului judeţean de apă şi canal Apaserv – instituţii aflate în subordinea Primăriei şi a Consiliului Local Satu Mare – au fost cei care au salvat situaţia în momentele cele mai critice, venind în număr mare pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzii Satu Mare. “Având în vedere că doar de la Spitalul Judeţean am avut o comandă de 30 de pungi, jandarmii sătmăreni s-au mobilizat pe această grupă de A II, cu RH pozitiv, iar noi nu puteam să dăm decât maxim zece pungi la acea dată. Dar după sprijinul dat de jandarmi ne-am onorat comanda. Ne ajută foarte mult pompierii care au mai venit la donare, au fost mai demult şi cei de la Finanţele Publice, Transurban, Apaserv – serviciu cu care organizăm săptămâna viitoare o campanie de donare de sânge prin care vin în sprijinul nostru”, a spus Doina Crişan.

  Record de donatori în 2014
  Sătmărenii sunt buni donatori de sânge, acest lucru rezultând din faptul că Centrul de Transfuzii Satu Mare s-a aflat pe primul loc pe ţară în cursul anului trecut în ceea ce priveşte colectarea, fiind depăşit doar de cele din marile centre universitare. Potrivit directorului acestei instituţii, Doina Crişan, la o populaţie de potenţiali donatori (cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani) de circa 250.000 de locuitori, Centrul de Transfuzii Sanguine Satu Mare a realizat 12.600 de prize. Este pentru a doua oară în ultimii patru ani, după performanţa similară obţinută în anul 2010. Directorul Doina Crişan a arătat că acest lucru a putut fi realizat printr-o muncă susţinută a angajaţilor Centrului. “Judeţe mult mai mari decât al nostru nu au reuşit să atingă o astfel de performanţă. Am reuşit acest lucru printr-o muncă susţinută a întregului personal de la Centrul de Transfuzii Sanguine, prin campanii, prin deplasări pe teren, mobilizări. Astfel că după ce în anul 2010 am fost printre judeţele fruntaşe, din nou, în 2014, am fost printre primii în ceea ce priveşte donarea de sânge. Dacă excludem marile centre universitare, se poate spune că judeţul nostru se află pe primul loc în ţară”, a afirmat Doina Crişan. Acest lucru a fost posibil deşi Centrul de Transfuzii Satu Mare nu are în componenţă decât 14 asistente medicale, un medic şi un biolog.
  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts