More


  De ce se moare tot mai mult pe şosele?!

  - Advertisement -

  Nu trece săptămână fără ca sânge uman să păteze şoselele din judeţul Satu Mare şi ca tragediile rutiere să marcheze pe viaţă familiile victimelor. Cauzele, spun specialiştii, sunt multiple, însă primează indisciplina în trafic, lipsa de experienţă la volan şi, atenţie!, cauze medicale, după cum chiar poliţiştii rutieri o spun.

  Cea mai recentă tragedie s-a petrecut la Ardud, acolo unde şase tineri au plătit preţul suprem din cauza vitezei excesive. Cu doar câteva zile înainte am avut un alt accident mortal la Gherţa Mică – cu un decedat, iar în urmă cu aproximativ o lună s-au mai înregistrat trei morţi într-un accident rutier care a fost provocat tot de către un tânăr. Astfel, avem următorii numitori comuni: tinereţea şi indisciplina în trafic.

  Ce am putea face într-o ţară cu o rată a accidentelor rutiere şi a mortalităţii pe şosele extrem de ridicată? Eventual legi care să nu dea voie tuturor tinerilor să se urce la volan? Pare însă mult prea greu, atât timp cât statul este interesat să facă doar bani de pe urma activităţii rutiere. Poliţiştii sunt trimişi în stradă să facă bani pentru buget: să dea cât mai multe amenzi pentru contravenţii mărunte, în general pentru centura de siguranţă şi pentru depăşirea vitezei legale!

  Nu că ar trebui ignorate, pentru că centura de siguranţă salvează vieţi, iar viteza ucide! Însă ucide şi ignoranţa şoferilor, dar în primul rând a legiuitorului, care nu impune controale stricte pentru cei care vor să îşi obţină permisul de conducere!

  Dar ce să ne mirăm, când în România examenele pentru permis sunt trecute cum sunt trecute, ca şi testele psihologice, de altfel? În România se urcă la volan toţi miopii, analfabeţi care te întrebi cum au trecut examenul de sală sau (jos pălăria în faţa senectuţii şi a vârstei a treia!) mulţi pensionari care abia trec strada singuri! Ca să nu mai vorbim că, fără largul concurs al celor care ar trebui să facă legea dreaptă şi aspră, pe şosele nu s-ar plimba cu limuzine toţi infractorii, interlopii, „smardoii“ şi „piţipoancele“ cu bani mulţi în buzunare, care şi-au luat permisele cum şi le-au luat şi atentează zilnic la integritatea corporală şi viaţa participanţilor la trafic!
  Răspunsuri avem! Ne mai trebuie doar soluţii!  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img