More


  Despre omul Gabriel Leş, despre APIA!

  =

  Cuvintele mele despre Gabriel Leş se potrivesc de minune lui şi voi explica aceasta, rând pe rând, în cele ce urmează.

  Ne ştim de mult timp, pe când am intrat şi eu pe porţile Editurii „Daya”, a tipografiei Leş, unde lucrează aproape toţi membrii frumoasei familii. Din 36 volume (două în tipografie), 30 au coperta realizată de Gabriel Leş, om cu atâta simţ estetic şi bun simţ, încât îmi admiră cărţile şi cei din Canada. Ce familie frumoasă este cea din care provine Gabriel şi soţia sa, Lavinia. Aş spune că educaţia, aici, n-are secrete şi s-a făcut mereu, punctat, fără exagerări. Amândoi am parcurs ani de activitate în Consiliul local, apoi l-am urmărit ca viceprimar şi aproape un an de subprefect. Peste tot s-a dovedit a fi acelaşi om conştiincios care a ştiut să se exprime zilnic gândurile şi ideile sale sănătoase şi nimic nu l-a speriat, ferindu-se de toate relele. Doamne, cum îşi iubeşte părinţii, fraţii, pe Lavinia cu cei doi minunaţi copii. Îşi iubeşte colaboratorii de la APIA şi pe toţi fermierii pe care-i vrea prosperi. Este supărat, văzându-l şi ascultându-l, pentru faptul că Satu Mare este ocolit de investitori, deşi este aşezat geografic impecabil şi există şi forţă de muncă mai în toate domeniile.

  În cei doi ani la APIA, ca director, a învăţat extrem de mult, ,mai ales în a lucra cu omul, în a avea încredereîn ceea ce înseamnă om adevărat. În această activitate interesantă oferită lui de APIA, îşi dă seama că, deşi volumul de muncă este imens, poate să-şi drămuiască timpul în aşa fel încât să rezolve multitudinea de probleme în timpul stabilit de cei de sus. Aici, la APIA trebuie să dea curs la peste 30.000 de cereri pe an, cu autorizări conform regulamentelor europene, ştiindu-se că lucrează cu oameni simpli, unii chiar foarte simpli. Şi, totuşi, Gabriel Leş vede în aceşti oameni, că au un suflet mare şi dorinţă să realizeze producţie ca nicicând!

  De fapt, în recenta vizită a ministrului agriculturii, impresiile au fost mai mult decât pozitive la adresa muncii APIA. Este conştient Gabriel Leş de faptul că se cere multă, extrem de multă documentaţie, referitor la identificarea suprafeţelor de pământ ale oamenilor şi este greu, aşa cum iese la socoteală în 2014, când cei 6000 de fermieri din judeţ şi-au făcut datoria cu prisosinţă (cu subvenţii date, raportate la suprafaţa de teren cultivat. De fapt, Satu Mare se clasează printre primele 8 judeţe ale ţării (cu toate penalizările pentru întârzierea depunerii documentaţiei). Se stimulează realizarea asociaţiilor, pentru că nu se poate face agricultură performantă cu 3-5 ha de pământ şi 2-4 animale. Gabi este neliniştit, şi pe bună dreptate, că producătorii de lapte suferă, văzând că în judeţ se vinde lapte din Ungaria, Polonia, Ucraina, iar laptele nostru nu este preluat. Realizând emisiuni cu o parte din fermieri, am aflat acest lucru şi-l felicit pe ing. Oliviu Buzgău de la Tăşnad, care cultivă o suprafaţă de 3000 ha. Şi dă 3000 l lapte zilnic la „Unicarm”. Doamne, ce fermier ordonat, ştiind să-i mulţumească pe toţi care au pământul în grija sa!

  APIA face informări, cursuri pentru fermieri, aducând o serie de noutăţi necesare fiecăruia, mai ales că din 20.000 de fermieri, mai mult de jumătate cultivă sub 5-10 ha teren. Nu ezită să-şi exprime supărarea că multora le lipseşte o bună perioadă în care trebuiau să-şi facă ani de şcoală performantă! De aceea se zbate ca aceştia să aibă cel puţin un curs de specializare. Gabriel Leş încearcă zilnic să se pună la dispoziţia fermierilor, oferindu-le ajutorul cerut, chiar şi atunci când se fac controalele după declaraţiile făcute despre suprafeţele măsurate (sau nu), despre felul cum sunt lucrate şi cum s-au cheltuit banii oferiţi. Ca volum de lucru APIA se clasează printre primele judeţe. O spune fiecare campanie de control, în urma cărora, directorul îi transformă pe fermieri şi oameni în a fi cinstiţi, APIA devenind instituţia care-i apără pe fermieri şi chiar le face o educaţie de cinste, corectitudine, respect şi autorespect! Este bine că Satu Mare a beneficiat de sistemul de cadastru de o veşnicie şi totuşi este greu să identifici exact suprafeţele expuse în CF. Se mai fac bâjbâieli şi audienţele la prefect devin greaoie.

  Gabriel Leş ştie să facă, cum nimeni altul, politica APIA, dar ar dori ca în România oameni să-şi dea mâna, încât să nu fim o piaţă de consum pentru alţii, să se lucreze pentru comunitate, pentru om, pentru contribuabil!

  Este, pentru mine, un exemplu de om, cu carte bine făcută, cu experienţă, cu puterea de a influenţa o masă mare de oameni, cu prestigiu câştigat prin muncă, om ce s-a afirmat de tânăr, dotat, sigur, cu bunul simţ ce dăinuie în toată familia. Este, de fapt, Gabriel Leş un artist, în adevăratul sens al cuvântului, dominând la el simţul estetic, al culorilor, al frumosului. În familia sa există cu prisosinţă acest lucru. Poate de aceea vede lanurile de grâu în culorile şi aliniamentul aşteptat, livezile de pomi îngrijite, culturile de tot felul dând rod, viile frumos aranjate şi stările sufleteşti ale cultivatorilor la unison în bucurie! Dacă în 2012 s-au adus 8 miliarde de euro în agricultură, doreşte ca proiectele ce aduc bani europeni să fie mai îndrăzneţe, făcute fără reţineri, dar argumentate.

  Oricum, este o bucurie că pot scrie despre un astfel de om, atât de util în activitatea prosperă pe care o conduce, activitate de succes realizată cu o mână de oameni valoroşi!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img