More  Din problemele noastre actuale! (I)

  - Advertisement -

  Am participat de multe ori la marea Sărbătoare a Învierii. Am făcut-o cu simţirea sufletului meu şi, de câteva ori, am şi realizat emisiuni televizate pentru cei care n-au putut fi prezenţi la biserică. Sigur, am avut momente când m-am gândit şi la învierea neamului meu, dar credeam, în acelaşi timp, că nu avem nevoie de o înviere, deşi imnul ţării începe cu “Deşteaptă-te”. Am analizat puţin şi-mi dau seama că este depăşit, deşi-i cunosc bine pe A. Mureşanu şi pe A. Pann, deşi-i apreciez pentru vremea ce au trăit-o şi au cântat-o. De fapt, imnul îl aminteşte pe Traian şi nicidecum pe Decebal al nostru.

  Sunt alţii care gândesc la fel şi se vor “deştepta”! Totuşi, auzind imnurile altor ţări, sesizăm că sunt scurte, text de mândrie şi ritm antrenant! Văd sărbătoarea imnului nu ca un eveniment forţat, cu prezenţa câtorva oficialităţi şi funcţionari rătăciţi, alături de trei plutoane incomplete ce încă n-au învăţat pasul de defilare, ci o manifestare mare!

  Noi, acest popor, suntem precişi şi calzi, suntem vii şi plăcuţi, suntem creativi şi acest spirit nu poate fi schimbat la un ordin. De ce? Pentru că noi ne preţuim libertatea, chiar şi dreptul de a spune “nu” în toate împrejurările, iar “nu” spus puternic s-a văzut la “revoluţie”. Am fost obişnuiţi să primim străini, dar…ne-am obişnuit să “plecăm” în afara ţării, nu numai în excursii, ci definitiv. În emisiuni am întrebat de ce pleacă oamenii valoroşi, iar răspunsul unanim a fost “nu pleacă, ci-i alungăm”.

  Dacă analizăm puţin, cred că-i un răspuns gândit bine! Vă las să răspundeţi! Oricum, să vă ajut, românii nu au un complex al străinătăţii, dar se mai întorc pentru puţin, de sărbători! Dacă avem responsabilitate faţă de minorităţile de aici, trebuie să-şi caute norocul în alte zări! Mulţi dintre ei fac cinste acolo, în ţări avansate, venind în sprijinul ţării. Am văzut că, neoficial, a început campania pentru alegerile electorale. I-aş întreba pe toţi parlamentarii din Transilvania, la ce s-au gândit când au votat ca primarii să iasă din primul tur? Sau, poate, nu s-au gândit! O să se gândească după alegeri, când îşi vor linge rănile!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts