More

    Exemplu de conviețuire interetnică în Ardeal

    talk1

    Nu ne este nou faptul că ne place ”prin tradiție” să ne punem din când în când pe un piedestal etnic, religios, social, etc. de pe care să ne considerăm mai buni, mai inteligenți, … mai diferiți decât semenul nostru de pe stradă, mai ”altfel” decât alții și să aruncăm cu pietre și cărămizi în semeni care ”nu sunt de-ai noștri”. Evenimentul plin de vandalism și de intoleranță de zilele trecute, când unul din geamurile de la sediul UDMR Satu Mare a fost spart cu o cărămidă întărește din păcate această realitate. Cu toate acestea, avem semeni care vor să depășească astfel de prejudecăți, care prin educație nu vor să răspundă cu rău la rău, construind punți de comunicare cu semenii. O astfel de comunitate internațională organizează de câțiva ani buni pelerinaje în cinstea Maicii Domnului, Preasfânta Fecioară Maria invitând lumea la unitate și pace prin rugăciune.

    Via Mariæ – drum spiritual turistic …
    Este un drum de pelerinaj, care se bazează pe cinstirea Sfintei Fecioare Maria de către popoarele din Europa Centrală, unind totodată locurile sfinte Mariane și valorile istorice, culturale aflate de-a a lungul traseului, fără să facă deosebire de religie.

    Stăm de vorbă cu domnul Havas Tamas – coordonator de proiect, Societatea Carpatină Ardeleana Satu Mare … ”Bună ziua domnule Tamas. Care este scopul pelerinajului pe care-l organizați?” ”Bună ziua, pelerinajul nostru are ca scop construirea în Europa Centrală a unui traseu turistic și de pelerinaj, respectiv a unei rețelei care sã sistematizeze și promoveze valorile religioase din aceastã regiune”. ”Care este traseului pelerinajului?” ”Via Mariæ face legãtura în direcția est-vest între Mariazell – Austria, Budapesta, Máriapócs și Șumuleu Ciuc, iar în direcția nord-sud între Czestochowa, Esztergom, Budapesta și Medjugorje”. ”Practic sunt parcurse mai multe țări din zona Balcanilor …” ”Drumul trasează o cruce pe harta Europei Centrale ( Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia), realizând astfel o rețea de trasee de pelerinaj bazate pe valorile locale, asemănător cu traseul de pelerinaj El Camino. Acest drum se adresează tuturor, îi cheamă pe toți, îi așteaptă pe toți cei, care – indiferent de naționalitate, religie, doresc să fie pelerini în scop religios, spiritual, de autocunoaștere dar și pe cei care doresc să pășească pe acest drum deocamdată doar în scopuri turistice sau sportive. Acest drum va fi o punte între națiuni, religii, oameni, legând apusul de răsărit, devenind astfel Drumul care Leagă Națiunile din Europa Centrală și de Est, “Drumul reconcilierii”, care în viitor poate deveni drum cultural european. Acest proiect civil – central-european își propune să realizeze un traseu de pelerinaj creștin – permanent, cu marcaje turistice de genul vestitului ‘El-Camino’ adică Drumul Sf.Iacob din Spania, traseul urmând să devină o rețea de căi de pelerinaj care să lege obiective spirituale legate de Fecioara Maria, printre ele aflându-se numeroasele sanctuare Mariane din această parte a continentului.”

    talk2

    Un scurt istoric al pelerinajului
    ”Cum ați reușit să porniți organizarea pelerinajului?” ” În realizarea rutei, asociația inițiatoare din Ungaria a găsit doi parteneri în România și anume: Societatea Carpatină Ardeleană (SCA) – o asociație fondată la Cluj-Napoca în urmă cu 121 de ani, reînființată în 1991 pentru promovarea turismului din Ardeal, și Caritas Alba-Iulia, organizație de utilitate publică a arhidiecezei Romano-Catolice din Ardealul istoric, care derulează proiecte sociale din 1990. În prima fază erau cuprinse cinci județe din România: Satu Mare, Sălaj, Cluj, Mureș și Harghita, axul principal – marcat deja într-o proporție de peste 50% – fiind cel dintre Mariazell (Austria) si Șumuleu-Ciuc din Harghita și avănd peste 1300 km. Acest ax leagă mai multe centre de pelerinaj romano- și greco catolice respectiv ortodoxe, cum sunt Esztergom și Mariapocs din Ungaria respectiv Nicula din Romania, treptat începându-se și trasarea axului Nord-Sud, între Czestochowa (Polonia) si Medugorje (Bosnia). Aceste două axe principale formează o cruce pe harta Europei Centrale, unind șapte țări.”

    ”Persoana Fecioarei Născătoare de Dumnezeu ne poate lega…”
    ”Cu ajutorul colaboratorilor numiți mai sus, a coordonatorilor, și a multor voluntari, în decursul a doi ani s-au organizat conferințe internaționale, s-au tipărit pliante și s-au realizat alte acțiuni de promovare, fiind organizate pelerinaje dealungul rutei, definitivând și marcând porțiuni ale acestor rute.
    Din 2011 a început o colaborare fructuoasă cu Ministerul Dezvoltării Regionale și a Turismului, acesta având ca rezultat unirea proiectului Via Mariae cu un alt proiect de acest gen din România și anume ”Pelerin în Bucovina”. Prin urmare ruta legată inițial preponderent de Biserica occidentală, a căpătat în mod mult mai accentuat valențe interconfesionale, lucru dorit de altfel din prima clipă de către inițiatorii proiectului: pe lângă legarea Sanctuarelor Mariane, construirea unei rute multietnice și multiconfesionale, care să contribuie la reconcilierea și apropierea popoarelor din Europa Centrală și de Est. Cine altcineva decât Persoana Fecioarei Născătoare de Dumnezeu ne poate lega, pe noi cu toții, din acestă parte ”umbrită” a Europei.”

    talk3

    Dezvoltare ecumenică a Pelerinajului
    ”În județul nostru, pe lângă ”ramura catolică” care intră în țară la Foieni, trece prin Carei, Tiream, Tășnad și Cehal, marcată deja în proporție de 30%, se va construi și cea ortodoxă care va traversa județul de la vest spre est, lăcașele de cult aflate pe acest traseu fiind stabilite de către MDRT și anume: două biserici cu hramul Sf.Maria din Satu Mare, una romano-catolică, respectiv catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, și cea din Negrești-Oaș. După Negrești ruta traversează Pietrosul Mic și ajunge la Firiza unde se ramifică către Nicula prin Baia Mare, respectiv către Putna și Cacica trecând prin Maramureșul istoric.

    Sprijin din partea CJ Satu Mare
    ”Consiliul Județean Satu Mare ne-a sprijinit pentru anul 2011 alocând fonduri pentru realizarea marcării. Avem încă speranța privind prelungirea acesteia și în acest an. Marcarea porțiunilor împădurite se realizaeză relativ ușor cu ajutorul voluntarilor; amplasarea indicativelor în zonele de păsuni sau arabile reprezintă partea costisitoare.

    De asemenea, dorim să vă invităm pe dumneavoastră și pe toți cititorii ziarului Gazeta de Nord Vest la o zi de Pelerinaj pentru ziua de Sâmbătă 22 08 2015 pe ruta Căuaș-Carei. Programul începe cu o Sfântă Liturghie în rit greco-catolic în Biserica din Căuaș, începând cu orele 08:30, după care vom încerca să parcurgem traseul Hotoan-Tiream și Carei. În timpul drumului va fi organizat un program format din rugăciuni și cântece religioase închinate Maicii Domnului în Sărbătoarea Încoronării Sale ca Regina Universului, rugăciunile fiind dedicate unității fraterne dintre oameni de diferite naționalități și religii. Pelerinajul se va încheia la Biserica romano-catolică ”Apariția Sfintei Fecioare Maria la Fatima” din Carei prin celebrarea unei Sfinte Liturghii, începând cu orele 17:30. Sunt invitați toți creștinii care o cinstesc pe Maica Sfântă și doresc să se roage pentru unitate și pace în lume.”

    Cei interesați pot suna pentru detalii la numărul de telefon 0742 747881 – Palinkas Gabriella.

    Valeriu Ioan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE