Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare îi atenţionează pe asiguraţii sătmăreni care nu şi-au ridicat până la această dată cardurile de sănătate să vină şi să şi le ridice, altfel riscă să nu mai beneficieze de servicii medicale. Începând cu data de 1 septembrie, cardul de sănătate este singurul document care va fi acceptat de furnizorii de servicii medicale, cu unele mici excepţii.
Reguli noi după 1 septembrie
Directorul CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că dacă un asigurat se prezintă la cabinetul medical fără card de sănătate şi se constată că pe numele pacientului a fost eliberat unul, atunci medicul poate refuza consultul medical. „Îi îndemn pe toţi asiguraţii din judeţul Satu Mare să îşi ridice de la sediul instituţiei noastre cardul de sănătate. De la 1 sepetmbrie, acesta va fi unicul document pe baza căruia vor fi acordate servicii medicale, fie că este vorba despre medicii de familie, ambulatorii, spital, farmacii. Doar la Urgenţe nu va fi obligatoriu ca pacientul să-şi prezinte cardul de sănătate”, a precizat Georgeta Pop.
Vor putea fi consultaţi după vechea formulă (pe baza adeverinţei de asigurat) doar cei care până la data respectivă nu au împlinit vârsta de 18 ani sau cei care, din diferite motive, au refuzat cardul de sănătate.
Peste 7.800 de carduri nedistribuite
Potrivit directorului CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, în acest moment, la sediul instituţiei mai sunt de distribuit încă circa 7.800 de carduri de sănătate. Asta înseamnă că tot atâţia asiguraţi riscă, după data de 1 septembrie, să fie refuzaţi de medici dacă nu şi le ridică. „Din acest motiv este foarte important ca pacienţii să-şi ridice cardurile de sănătate”, a mai spus Georgeta Pop.
De asemenea, în ultimele patru luni au mai fost depuse 912 cereri de eliberare a unui duplicat al cardului de sănătate din diferite motive, iar până la această dată au ajuns la Satu Mare circa 450. De asemenea, 62 de sătmăreni au refuzat, în scris, primirea cardului de sănătate. Pentru aceştia, furnizarea de servicii medicale se va face pe baza adeverinţei de asigurat.
Lucrurile s-au aşezat
Tot cu aceeaşi ocazie, Georgeta Pop şi-a exprimat bucuria că lucrurile s-au mai aşezat în ceea ce priveşte folosirea cardurilor de sănătate. „În afară de primele două-trei săptămâni, nu am mai primit sesizări în ceea ce priveşte folosirea în mod fraudulos a acestor carduri. Sistemul informatic a funcţionat bine, iar pentru reuşita implementării acestui program doresc să mulţumesc atât medicilor cât şi pacienţilor”, a precizat directorul CJAS.
De asemenea, a adăugat că în cele patru luni de la introducerea cardului de sănătate, circa 75% dintre decontările serviciilor medicale la nivel judeţean au fost făcute pe baza cardurilor de sănătate şi doar 25% pe baza adeverinţelor care dovedesc calitatea de asigurat.
Ciprian Bâtea