More



    Femeile vor să fie conduse de bărbaţi

    - Advertisement -

    femei

    Femeile din zona de Nord-Vest a României, printre care şi cele din judeţul Satu Mare, preferă să fie conduse de bărbaţi şi nu de femei, sau cel puţin aşa reiese în urma unui studiu efectuat de o firmă din Zalău în cadrul unui proiect european care-şi propune eliminarea stereotipurilor de gen de pe piaţa muncii. Studiul a fost prezentat ieri, în cadrul unui simpozion, la Satu Mare.

    Doar 14% dintre şefi sunt femei
    Studiul arată că în regiunea de Nord-Vest a României, circa 30% dintre femei au contracte de muncă pe perioadă determinată, majoritatea au salarii cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei şi doar 14% dintre personalul cu funcţii de conducere sunt femei.

    Demn de remarcat este şi faptul că doar unul din şase angajatori au programe împotriva discriminării, însă peste 30% dintre femei nu ştiu de existenţa acestora. Multe femei nu declară că sunt discriminate sau hărţuite sexual la locul de muncă de frică să nu fie stigmatizate sau marginalizate.

    Femeile nu vor să fie conduse de femei
    Potrivit aceluiaşi studiu, se pare că femeile nu vor să aibă şefi tot femei. Astfel, conform celor afiramte de realizatorii studiului, femeile îşi doresc să aibă bărbaţi în postura de şefi. Ele consideră că un bărbat poate aplana mult mai bine eventualele conflicte care pot apărea la locul de muncă, pot reprezenta mai bine instituţia şi compania în cale lucrează şi conduc mai bine decât femeile.

    Concluzia care se desprinde în urma studiului prezentat ieri la Satu Mare este că nu bărbaţii sunt vinovaţi de faptul că femeile sunt discriminate la locul de muncă ci societatea. Femeile au învăţat în familie că bărbaţii trebuie să rezolve situaţiile apărute şi transpun acest lucru şi la locul de muncă.

    Cursuri de calificare
    Tot în cadrul proiectului european, au fost organizate şi o serie de cursuri de calificare. Astfel, circa 280 de femei din zona de Nord Vest a ţării au urmat cursuri de calificare în meseriile de baby-sitter, îngrijitor la domiciliu, infiemieră, coafură şi manichiră dar şi cele de antreprenor.

    Reprezentanţii firmelor care au implementat proiectul în România au mai arătat că femeile au fost foarte interesante de aceste cursuri, comparativ cu persoanele provenite din grupurile defavorizate care s-au arătat mai interesate de subvenţii şi nu de cursuri în sine.



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts