More


  Gură de oxigen pentru casele de schimb valutar

  - Advertisement -

  valutar

  Mii de sătmăreni plecaţi la muncă în străinătate se reîntorc în ţară în fiecare an, în luna august. Aceştia sunt aşteptaţi cu sufletul la gură de patronii caselor de schimb valutar. Sumele relativ mari pe care aceştia le schimbă asigură o gură de oxigen caselor de schimb. În ultimele luni, tranzacţiile de pe piaţa valutară au fost extrem de reduse. Singurii clienţi fideli rămăseseră sătmărenii cu rate în valută, respectiv cei care îşi mai permit să meargă în week-end la ştrandurile din Ungaria.

  Tranzacţii tot mai dese
  Sătmărenii care lucrează în străinătate au început să se reîntoarcă acasă încă de la începutul săptămânii trecute, însă cel mai mare aflux s-a înregistrat la sfârşit de săptămână. Reîntoarcerea lor a început să aibă efecte pozitive asupra pieţei valutare din Satu Mare. Aceştia au început să-şi schimbe în lei agoniseala de pe urma muncii prestate în Occident. “De săptămâna trecută am început să avem din nou tranzacţii mai importante. Numeroşi sătmăreni care lucrează în străinătate şi au venit acasă au început să schimbe economiile din euro în lei. Deocamdată e vorba de sume relativ mici, de câteva sute de euro, dar tranzacţiile sunt destul de frecvente. Peste câteva zile vor începe să schimbe şi sume mai mari”, ne-a declarat operatoarea unei case de schimb valutar din Centrul Vechi.

  Schimburile mari abia acum urmează

  Sătmărenii reîntorşi acasă sunt destul de cumpătaţi, schimbând doar atâţia bani de câţi au nevoie în primele zile de concediu. “Deocamdată, am schimbat doar sume mici. Peste câteva zile, aceşti sătmăreni care trudesc cu greu în ţările din Vestul Europei vor reîncepe să-şi construiască sau să-şi amenajeze casele. Atunci vor avea nevoie de foarte mulţi lei, aşa că vor veni la casele de schimb valutar cu sume mai mari de euro. La fel se întâmplă în fiecare an. Unii vin şi schimbă chiar şi peste 10.000 de euro la o singură tranzacţie. Dacă n-ar fi ei şi banii lor, cred că am da faliment”, ne-a declarat casiera unei case de schimb valutar din Centrul Nou.

  Efecte resimţite din plin
  Banii sătmărenilor plecaţi la muncă în străinătate au impact nu numai asupra pieţei valutare, pe care o revigorează în fiecare an în luna august, ci şi asupra altor ramuri ale economiei, în principal asupra comerţului. Firmele care vând materiale de construcţii şi de amenajări interioare au cele mai bune vânzări în luna august. De asemenea, se înregistrează vânzări mai bune şi în alimentaţia publică. Efectele pozitive ale sutelor de mii sau chiar milioanelor de euro aduse acasă de sătmărenii plecaţi la muncă în străinătate sunt resimţite de întreaga economie din judeţul nostru.

  Vin acasă tot mai puţini
  Numărul sătmărenilor care se reîntorc acasă în perioada concediului de vară scade de la un an la altul. În primul rând, din cauza crizei, care a afectat şi economiile ţărilor din Vestul Europei, foarte mulţi sătmăreni au fost obligaţi să se reîntoarcă acasă întrucât au rămas fără locuri de muncă. Pe lângă faptul că a scăzut numărul sătmărenilor care lucrează în străinătate, tot mai mulţi dintre aceştia încep să-şi petreacă concediile în diverse destinaţii turistice, susţinând că este mai convenabil decât să traverseze jumătate Europa, iar apoi să se reîntoarcă la sfârşitul lunii august.

  Szasz lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img