More  Legea amnistiei fiscale, prezentată ieri în Colegiul Prefectural

  - Advertisement -

  colpref

  Noua Lege a amnistiei fiscale, publicată recent în Monitorul Oficial, a fost prezentată ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, de directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare, Luminiţa Albu. Tot cu această ocazie, directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş, a prezentat noile măsuri de plată pentru fermieri.

  Obligaţii fiscale anulate
  Potrivit noii legi, se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, dacă acestea sunt stabilite de organul fiscal printr-o decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului ca rezultat al reconsiderării sau reîncadrării unei activități drept activitate dependentă, vizând perioadele fiscale de până la 1 iulie 2015 şi dacă respectivele obligații nu au fost achitate până la data intrării în vigoare a acestui act normativ, respectiv data de 23 iulie 2015, a sumelor acordate ca indemnizaţie pe durata delegării şi detaşării, către angajaţii care şi-au desfăşurat activitatea pe teritoriul altei ţări, vizând perioadele fiscale de până la 1 iulie 2015 şi dacă respectivele obligații nu au fost achitate până la data intrării în vigoare a legii dar şi de taxă pe valoarea adăugată aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente. În cazul în care contribuabilul şi-a exercitat dreptul de deducere a TVA potrivit legii, în primul decont de taxă pe valoarea adăugată depus după emiterea deciziei de impunere, organul fiscal nu anulează diferenţele de TVA. În acest caz, organul fiscal anulează doar obligaţiile fiscale accesorii ce corespund diferenţelor de taxă pe valoarea adăugată.

  De asemenea, se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, dacă aceasta este datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi sfârşitul lunii anterioare intrării în vigoare a legii şi dacă respectivele contributii nu au fost achitate până la data intrării în vigoare a legii. Anularea obligaţiilor fiscale enumerate anterior se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale, care se comunică contribuabilului.

  În continuare, directorul AJFP Satu Mare, Luminiţa Albu, a mai arătat că până la sfârşitul lunii sunt aşteptate normele metodologice de aplicare a acestei legi, şi în cel mai scurt timp va fi cunoscut şi numărul sătmărenilor care vor beneficia de această prevedere legală.

  Cereri mai puţine, hectare mai multe
  Tot în cadrul şedinţei de ieri, directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş, a arătat că din 2007 până în prezent numărul cererilor pentru subvenţii depuse a scăzut, în timp ce numărul hectarelor de teren a crescut. Astfel, dacă în anul 2007 erau depuse peste 27.480 de cereri, în 2015 numărul acestora a scăzut la 20.300. În aceeaşi perioadă, numărul hectarelor pentru care s-a cerut subvenţii a fost de 211 mii, în 2015 numărul acestora a ajuns la peste 233 de mii.

  De asemenea, Leş a prezentat şi noile forme de plată derulate prin APIA, acestea fiind Plata redistributivă, Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, Plata pentru tinerii fermieri, Schema de sprijin cuplat – în domeniul vegetal și zootehnic, Schema simplificată pentru micii fermieri şi Ajutoarele naționale tranzitorii (ANT)- în domeniul vegetal și zootehnic.

  Prefectul Eugeniu Avram a lăudat activitatea depusă la APIA de Gabriel Leş, felicitându-l pentru modul în care a manageriat activitatea instituţiei astfel încât în judeţul Satu Mare nu au fost înregistrate nemulţumiri din partea fermierilor.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Cu buzele umflate

  0