More  Luna august – luna nunţilor

  - Advertisement -

  casatorii1

  Luna august este luna în care sunt oficiate cele mai multe căsătorii în judeţul Satu Mare. Dacă la Satu Mare, în această perioadă, numărul căsătoriilor a crescut de circa 3 ori, la Negreşti-Oaş numărul acestora a crescut de aproape 10 ori.

  Peste 120 de căsătorii la Satu Mare
  Potrivit datelor furnizate de directorul Serviciului de Stare Civilă a municipiului Satu Mare, Ionel Torja, în cursul lunii august în oraşul reşedinţă de judeţ au fost înregistrate 125 de căsătorii. „Numărul căsătoriilor au început să crească încă din luna iulie, ajungând la 113, iar în august am depăşit 125”, a precizat Ionel Torja. Circa o treime dintre cei care-şi depun pirostriile în această perioadă sunt tineri care lucrează în străinătate.
  Dacă se face o medie a numărului de căsătorii oficiate în cursul celorlalte luni de peste an, se poate constata că, în medie, sunt oficiate circa 40 lunar. Astfel, în cursul lunii august, numărul acestora a fost de trei ori mai mare decât media lunară înregistrată până în prezent în acest an la Satu Mare.

  Multe căsătorii în timpul săptămânii

  casatorii2
  Directorul Stării Civile sătmărene a mai precizat că, în ultima perioadă, se constată o creştere a numărului de căsătorii oficiate în cursul săptămânii. Dacă în celelalte luni, circa 90% dintre căsătorii sunt oficiate în week-end şi doar 10% în cursul săptămânii, în luna august procentul celor oficiate în week-end a scăzut la 75%, în timp ce circa 25% au fost oficiate în cursul săptămânii.
  Explicaţia ne-o dă tot Ionel Torja. „În timpul săptămânii, nefiind atât de aglomerat, mirii au timp să se ocupe mai bine de eveniment şi de invitaţi, stau mai mult timp la poze şi la masă pentru că nu-i grăbeşte nimeni. De asemenea, mulţi miri aleg să facă starea civilă în cursul săptămânii pentru că de aici se duc direct la buletine. Fiind deja aranjaţi din punct de vedere estetic, îşi fac actele de identitate, care la cerere se pot face într-o singură zi, astfel că, imediat după masa festivă, care de obicei are loc sâmbătă sau duminică, se pot duce în voiaj de nuntă. Din punctul lor de vedere este mai simplu aşa”, a precizat Torja.

  De zece ori mai multe căsătorii în Oaş
  O creştere mai mult decât semnificativă a nunţilor în cursul lunii august este înregistrată în Oaş. Spre exemplu, la Negreşti-Oaş, media căsătoriilor înregistrate în acest an este de 4-5 pe lună. Doar în cursul lunii august, la Serviciul de Stare Civilă Negreşti-Oaş au fost oficiate peste 40 de căsătorii. Practic, de zece ori mai multe decât media lunară de până acum.
  Nu numai la Negreşti se întâmplă acest fenomen ci şi în întreg Oaşul. Practic, în localităţile din această zonă, în a doua parte a lunii august au loc nunţi în fiecare zi, iar programările se fac cu cel puţin 2-3 ani înainte.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  O parcare…

  0