More


  Mediul de afaceri sătmărean, susţine în totalitate Codul Fiscal

  - Advertisement -

  alde

  Noul Cod Fiscal este dorit de întregul mediu de afaceri din România şi, implicit, din judeţul Satu Mare, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul ALDE Satu Mare, secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Cătălin Beciu. Oficialul guvernamental a declarat că a purtat discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri sătmărean, concluzia fiind că Noul Cod Fiscal va asigura întărirea capitalului autohton şi va stopa externalizarea capitalului străin, în special prin scăderea la minim a impozitului pe dividende. La eveniment au mai participat vicepreşedintele naţional al ALDE, deputatul Ovidiu Silaghi, respectiv preşedintele ALDE Satu Mare şi preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

  Provenit din mediul privat, secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei a precizat că, în afară de măsuri fiscale, “este nevoie şi de o oarecare conciliere între mediul privat şi Ministerul de Finanţe, pentru că poziţiile celor două entităţi au fost absolut ostile în ultima perioadă”. Potrivit secretarului de stat, noul Cod Fiscal va elimina abuzurile pe care anumiţi inspectori financiari le comit în timpul controalelor. Concret, Cătălin Beciu a spus că noul Cod Fiscal prevede aplicarea principiului “in dubio contra fiscum”, ceea ce înseamnă că, în cazul unui control financiar, dacă există ambiguitate în interpretarea legii, agentul de control va aplica interpretarea fiscală cea mai favorabilă agentului economic. „Dincolo de cifre, care au încântat pe toată lumea, pe mine m-a interesat mult mai mult un lucru care schimbă definitiv raportul de forţe între stat şi mediul privat, statul fiind reprezentat de către Ministerul de Finanţe. A apărut un principiu nou în acest Cod fiscal, <<In dubio contra fiscum>>, care vrea să vă rezolve toate problemele practice de care v-aţi lovit până acum în timpul, de pildă, al derulării controalelor la sediul companiilor dvs. <<In dubio contra fiscum>> îi obligă pe cei de la Fisc ca, în situaţia în care există o ambiguitate legată de interpretarea unei legi, să vă aplice interpretarea fiscală care vă este cea mai favorabilă. De aceea, din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai importantă măsură din noul Cod fiscal, pentru că schimbă complet raportul de forţe dintre stat şi mediul privat, înlăturând aproape în principiu orice posibilitate de a se comite abuzuri împotriva companiilor”, a declarat Cătălin Beciu.

  Cătălin Beciu a mai spus că nu înţelege de ce Noul cod Fiscal nu a trecut de Preşedinţia României, în condiţiile în care Codul de procedură a fost adoptat. Acest lucru fiind o anomalie nemaiîntâlnită într-o ţară membră a Uniunii Europene. “Respingerea Codului Fiscal a fost un act politic, încheiat nu foarte fericit, iar preşedintele Iohannis a plătit pentru acest gest, scăzându-i cota de popularitate”, a spus Cătălin Beciu.

  La finalul conferinţei de presă, vicepreşedintele ALDE, deputatul Ovidiu Silaghi, a spus că formaţiunea pe care o conduce va merge singură în alegerile locale. “O strategie concretă o vom discuta în perioada septembrie-octombrie”, a spus Silaghi. Acesta nu a scăpat ocazia de a trimite săgeţi către cei din PNL, pe care îi consideră “populari”, nu liberali, taxându-le declaraţiile optimiste din ultima perioadă.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img