More


  Muzeul Țării Oașului, o călătorie în timp

  =

  muzeu

  Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe raza judeţului Satu Mare. Turiştii au posibilitatea de a vedea aici modul de viaţă a oşenilor din trecut, dar şi singura vultoare funcţională din ţară.

  Aproape 40 de monumente etnografice
  Muzeul în aer liber al Țării Oașului, înființat în 1966, nu este doar un simplu muzeu, ci o întreagă lume, adunată pe o suprafață de două hectare, aproape de centrul orașului Negrești-Oaș, pe malul râului Tur. Este o călătorie în timp, o întoarcere la originile Țării Oașului. Aici găsiți o lume plină de autentic și de tradiții, tradițiile părinților și ale bunicilor noștri. Este lumea în care poveștile nemuritoare prind viață și ne demonstrează unicitatea locurilor.

  Muzeul în aer liber găzduiește 39 de monumente etnografice care ilustrează civilizația tradițională din Țara Oașului în perioada secolelor XVII-XX. În mijlocul Muzeului tronează falnică Biserica de lemn din Lechința, piesa de rezistență a muzeului, care datează din prima parte a sec. XVII. Edificiul a fost demontat în 1967 și reconstruit ulterior, între 1978 și 1979, pe locul actual, în Muzeul în aer liber al Țării Oașului. În jurul lăcașului de cult stau așezate case, ateliere meșteșugărești și instalații tradiționale din principalele localități ale zonei: Negrești- Oaș, Moișeni, Bixad, Gherța Mică, Gherța Mare, Vama, Certeze, Orașu Nou.

  Instalaţii funcţionale
  Fiind în România singurul muzeu în aer liber amplasat pe malul unui râu, este și singurul în care instalațiile tradiționale care folosesc forța apei (de ex.: moară de apă, vultoare, dăracă pentru scărmănat lâna, pălincie) sunt funcționale, iar unele sunt încă folosite de localnici. Un atelier-școală de olărit, unul de fierărie și distileria completează până acum partea “vie” a muzeului. Vizitatorii mai remarcă pitorescul micului spațiu de aproximativ două hectare. Toate acestea te poartă printr-o lume pe care o credeai pierdută, iar în aer plutesc poveștile și înțelepciunea părinților și ale bunicilor.

  Galeria de Artă “Dr. Mihai Pop”
  La secția pavilionară, unde acum se amenajează sălile pentru viitoarea expoziție permanentă de etnografie, funcționează Galeria de Artă “Dr. Mihai Pop”, una dintre cele mai moderne și mai spațioase galerii din țară, unde se organizează anual 5-6 expoziții temporare, între care cel puțin una de etnografie și artă populară. Între acestea au devenit tradiționale expoziția anuală de arte vizuale contemporane Art Bunavestire, ajunsă în anul 2015 la ediția XXVIV și care devine tot mai cunoscută la nivel național, și cea de fotografie “Versus, dar împreună”.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img