More


  ,,PAGINI ROMÂNEŞTI’’ -ziarul românilor din Montreal. Regina Nadia Comăneci

  - Advertisement -

  În al 15-lea an de apariţie, ziarul de 24 de pagini apare în, nici mai mult nici mai puţin într-un tiraj de 4000 de exemplare. Am luat la întâmplare numărul din 23 iulie 2015. Cu titlu mare, rămâne în sufletul românilor de acolo şi de pretutindeni – gimnastica, dar nu orice gimnastică, ci adevărata regină!

  Cei din Quebec rămân alergici la orice înseamnă monarhie, dar, totuşi, rămân loiali reginei Olimpiadei din 1976, adică Nadiei Comăneci. Sub titlul atât de vizibil apare poza Nadiei, cu zâmbetul ei fermecător. Textul alăturat pozei pare atât de simplu, dar cu semnificaţii profunde. Aflăm cum Comitetul Olimpic Canadian, pe 9 iulie a inaugurat ,,Maison Olympique Canadianne’’ la Montreal.

  Cercurile olimpice au fost instalate în permanenţă pe clădire (premieră mondială), dar vedeta acestui eveniment a fost Nadia Comăneci, gimnasta care a obţinut prima notă de 10 din istoria acestui sport la Olimpiada de la Montreal din 1976.

  Oricum, prezenţa Nadiei la Montreal şi a altor personalităţi olimpice ( preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, patinatoarea Joannie Rochette, surorile Dufour Lapointe) a animat televiziunile, dar şi publicul care a luat cu asalt Casa Olimpică, din Bulevardul Rene Lavesque- printre ei numeroşi români.

  ,,Eram încă prea mică (14 ani) ca să înţeleg ce s-a întâmplat atunci. Acum, când privesc imaginile video, nu-mi vine să cred că eu am fost fetiţa care a făcut asta. Au trecut 39 de ani de atunci. Sunt foarte surprinsă că lumea încă îşi aminteşte’’ a declarat Nadia Comăneci într-un interviu difuzat la postul de televiziune RDI. Deşi Montrealul are o comunitate românească importantă, aceasta nu a putut sa aibă o întâlnire cu regina Jocurilor Olimpice din 1976, deşi această acţiune pare atât de firească. Prezenţa Nadiei la Montreal în iulie a reconfirmat faptul că românii dau semne de viaţă în acea metropolă francofonă a Americii de Nord. Este o dovadă că românii nu reuşesc încă să se organizeze aşa cum trebuie. (Cred că au plecat cu obiceiurile de aici şi le e greu să le schimbe).

  Acolo, în faţa clădirii, s-au văzut şi steagurile noastre, şepci în culorile noastre naţionale. Românii au ieşit pentru a o vedea pe regina Olimpiadei sau pentru a obţine un autograf din partea Nadiei – vedeta incontestabilă a Zilei Excelenţei Olimpice Canadiene.

  Şi acolo s-a văzut proasta organizare a evenimentului (întârzieri în program, îmbulzeală), dar şi a lipsei de coeziune a românilor. Cred că, dacă în locul Nadiei era o regină de o altă naţionalitate, aceştia făceau mult mai mult şi făceau din eveniment ceva cu ecouri puternice!

  Este doar o părere de-a mea. Se aştepta cu mult mai mult, cu preocupări din vreme pentru a o aduce pa Nadia în mijlocul comunităţii româneşti şi pentru 30 de minute. În schimb s-a remarcat ataşamentul arătat campioanei din 1976 şi mărturisirile impactului performanţei micuţei românce asupra cursului vieţii lor. O doamnă cu lacrimi în ochi i-a spus reporterului George Rădulescu, faptul că atunci când i-a fost greu s-a gândit la sacrificiile şi determinarea reginei Olimpiadei de acum patru decenii. Aşa poţi înţelege cum sportul schimbă destine, valul de simpatie a purtat-o pe Nadia pe străzile Montrealului şi mă întreb dacă şi pe străzile Bucureştiului, Clujului, Iaşiului ar revărsa aceleaşi sentimente din toate inimile oficialităţilor sau ale simplilor trecători. Analizaţi!

  Sigur, cele 24 de pagini ale ,,Paginilor Româneşti’’ cuprind multe lucruri ce vizează aspecte din viaţa românilor de acolo, dar şi aspecte de la noi, cu frământările zilnice ale politicii de aici. În pagina a 3-a George Rădulescu semnează materialul ,, Oameni îmbrăcaţi, oameni dezbrăcaţi ‘’, în care aminteşte că a lasat în urmă un ţăran îmbrăcat în straie româneşti albe, cu broderie. După 45 de ani s-a reîntors şi-l revede pe ţăran îmbrăcat cu Mao Zedong – cum îi spunea Neagu Djuvara prin 2008-ca impresie vizuală când a revenit din exil. Pagina e dominata de materialul ,,Taxe, alegeri şi mujici’’ semnat de Gabriel Pescăruş.

  Alin Alexandru semnează în pagina următoare ,,De partea grecilor’’. Autorul are 23 de ani de presă. Viorel Anghel o prezintă pe Ecaterina Guică, medaliată cu argint la judo, pentru Canada, la Jocurile Panamericane de la Toronto. Doua pagini de mijloc dezbat pe larg ,,Cum au luat-o pe drumuri diferite Grecia şi România’’ (destine diferite, incapacitate de plată, înfometare a populaţiei). Petru Cotnăreanu analizează povestea cu tâlc a celor ce vor să se lanseze în afaceri şi cei care se lovesc de vânzători plini de promisiuni (cu riscul oferit de bănci). Interesant material a lui Mircea Gheorghe ,, Efemeriade. Ionesco şi tăria de caracter.’’

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img