More


  Peste şase decenii în slujba jurnalismului

  - Advertisement -

  În această săptămână, mai exact în cursul zilei de marţi, a plecat dintre noi, în lumea celor drepţi, un mare nume din presa sătmăreană. Este vorba despre fostul redactor şef al Cronicii Sătmărene – actualmente Gazeta de Nord-Vest – Ioan Raţiu. Timp de peste şase decenii s-a pus în slujba sătmărenilor, informându-i corect şi concret. A schimbat continuu modul de a face jurnalism, reuşind să ţină pasul cu cerinţele cititorilor şi tendinţele vremurilor. A reuşit ca, şi la cei 83 de ani pe care i-a împlinit avut, să contribuie cu sfaturi editoriale moderne, demonstrând că spiritul său a rămas mereu tânăr.

  A început să scrie încă din anul 1954 la ziarele Pentru Socialism și Viața Liberă din Baia Mare. În anul 1964 a revenit la Satu Mare, iar din 1968 până în 1971 a fost redactor șef la Cronica Sătmăreană. Din 1974 a redevenit redactor șef la Cronica Sătmăreană până în 1990 când s-a pensionat. Cu toate că s-a pensionat, Ioan Rațiu a continuat să colaboreze cu Gazeta de Nord-Vest. S-a evidenţiat ca şi un cunoscător al tainelor economiei, în rubrici precum “Înotând prin labirint” sau “Repere economice”.

  Ori de câte ori intra în posesia unei publicaţii occidentale făcea analize de conţinut şi de redactare, formulând mereu analize concludente şi pertinente vizavi de direcţia de dezvoltare a mass media. În pofida vârstei înaintate – în special a dificultăţilor fizice – Ioan Raţiu era prezent aproape zilnic la redacţie. Mereu furniza cel puţin un material de analiză, în special economică. Era o plăcere să stai de vorbă cu un fin cunoscător al acestei ţări şi lumi. Echilibrat, fără patimă, dar cu multe argumente, a demonstrat că după şase decenii de presă scrisă poţi să devii un om cu adevărat înţelept. Faptul că a fost alături de colectivul redacţional al Gazetei de Nord-Vest a însemnat un uriaş aport de experienţă, asigurând astfel o bază solidă pentru continuarea şi promovarea unui jurnalism profesionist, în slujba sătmărenilor!

  Dumnezeu să îl odihnească în pace!

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img