More


  Război total între “stranieri” şi “autohtoni”

  - Advertisement -

  stranieri

  De mai bine de o lună se înregistrează o situaţie extrem de tensionată între sătmărenii “autohtoni” şi sătmărenii “stranieri”. Concret, autohtonii îi acuză pe stranieri de faptul că şi-ar fi uitat limba natală, că ar conduce şi parca maşinile ilegal şi că manifestă o superioritate enervantă. În schimb, stranierii îi acuză pe autohtoni că ar fi rămas în aceeaşi situaţie de compromis, mulţumindu-se cu un trai considerat modest. Dincolo de faptul că site-urile de socializare sunt pline de astfel de exemple, există şi multe situaţii de conflict real. Iar cele mai multe se produc în trafic.

  Parcare după bunul plac
  În tot judeţul, în special în municipiul Satu Mare, Codul Rutier pare să fie călcat în picioare din toate punctele de vedere. Depăşiri în trafic dincolo de limită, viteză excesivă sau parcarea maşinilor după bunul plac sunt doar câteva dintre exemple. Mai mult, în plin centrul municipiului reşedinţă de judeţ, chiar în Piaţa Libertăţii, mulţi şoferi care conduc maşini înmatriculate în Occident parchează pe scuarul de delimitare a sensului giratoriu sau îşi lasă maşina chiar pe partea carosabilă, împiedicând circulaţia în condiţii de siguranţă. “Vai….accidente?!?!?! Marţi eram cu un prieten, mergeam la casa lui să facem o lucrare, şi ce crezi? Unul nu ne-a acordat prioritate. Un BMW 520 de prin 2001 de culoare gri metalizat, doar că numerele de înmatriculare nu erau de Italia , erau de Franţa. Atâta noroc că tovarăşul meu avea ABS pe Audi-ul lui, că altfel era accidento identico! PS: Zilnic pot să îmi sparg maşina, dar e păcat să îmi mănânc timpul cu asigurările lor!”, s-a plâns un sătmărean pe pagina sa de Facebook. Un alt sătmărean s-a lamentat sec: “În Franţa aşa se parchează,…ce stiţi voi…”.

  Şi-au uitat limba natală?!
  Alţi autohtoni se plâng de faptul că stranierii şi-au uitat limba natală, folosind expresii în limbi străine, în încercarea de a părea superiori. “Domnul, fiți drăguț, de unde pot să cumpăr o scheda??:)))”, susţine un alt sătmărean. O domnişoară a dat un alt exemplu: “Îmi spune una că are un căţeluş…Eu, ce rasă? Ea – aahhh, bishon, sau cum se spune aicea la voi (venită din Italia doamna, plecată din Corod)”. Un tânăr a fost mult mai tranşant: “Problema este că nu vorbesc corect nici limba adoptată. Deci, în concluzie, nu mai ştiu să vorbească deloc”.

  Şi stranierii se revoltă
  O altă doamnă, plecată de ceva timp din România, susţine că ea, personal, îşi învaţă copiii limba română. “Şi ce este mai grav, nu le pasă să îşi înveţe copiii limba română. Asta este o crimă să nu îţi înveţi copilul să vorbească limba maternă. Am adus abecedarul cu mine în State şi mi-am învăţat copilul să citească şi să scrie, în casă la mine se vorbeşte româneşte. Atât. Afară şi la şcoală este treaba lor. Şi sunt mândră când mă întorc în România şi copiii mei vorbesc româneşte şi nu numai în România, chiar şi aici. Şi mai ştiu un lucru, pot să mor liniştită că şi nepoţii mei vor vorbi româneşte”, a spus o mamă a doi copii, emigrată în Statele Unite ale Americii.

  Stranierii se apără
  Acuzând o generalizare şi o stigmatizare colectivă, unii stranieri le cer autohtonilor să îşi tempereze acuzaţiile. “Unii chiar vor să uite lucrurile murdare de pe plaiurile natale. Asta nu înseamnă că uită locurile dragi ale copilăriei sau oamenii dragi de care le e dor în fiecare zi. Le înţeleg multora frustrarea, dar asta nu înseamnă că eu personal trebuie să mă simt jignit. La urma urmei ţine doar de educaţia fiecăruia şi asta e valabil oriunde te-ai afla în lumea asta…”, a concluzionat un stranier.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img