More


  Republica Moldova are un nou premier

  =

  După semnarea Acordului de constituire a noii majorităţi de guvernare, Alianţa pentru Integrare Europeană 3, funcţia de prim-ministru i-a revenit Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), iar acesta l-a nominalizat în fruntea Guvernului pe deputatul Valeriu Streleţ, preşedintele Nicolae Timofti semnând decretul de numire în funcţie a acestuia.

  Valeriu Streleţ a înlocuit-o pe Maia Sandu în calitate de candidat la funcţia de premier al Republicii Moldova, după mai multe negocieri cu uşile închise între liderii partidelor proeuropene. Un episod interesant, după respingerea lui Vlad Filat ca premier din motive se pare întemeiate, a fost nominalizarea informală a ministrului interimar al Educaţiei, Maia Sandu, ca premier interimar. Ea susţine că liberalul Mihai Ghimpu (PL) şi democratul Marian Lupu (PD) s-au supărat pentru că în programul ei de guvernare ar fi cerut înlăturarea actualului guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei şi cea a procurorului general.

  Valeriu Streleţ a început în regim de urgenţă consultările privind programul său de guvernare prin discuţii cu mediul academic, patronate, sindicate, dar şi cu grupurile parlamentare.

  Printre priorităţile avute în vedere se numără relansarea negocierilor cu FMI şi cooptarea unei misiuni a UE la reformarea justiţiei. De asemenea, noul premier al Republicii Moldova a promis investigarea megafraudei din sectorul bancar, de un miliard de dolari, recuperarea banilor, precum şi măsuri sociale pentru cetăţenii afectaţi de majorarea preţurilor la energie şi gaze.

  Nu deţinem deocamdată informaţii dacă programul Guvernului Streleţ cuprinde elemente referitoare la relaţiile dintre Republica Moldova şi România. Chiar dacă unirea celor două ţări este un obiectiv ce aparţine viitorului, Uniunea Europeana este locul în care românii de pe cele două maluri ale frontierei comune pot avea un destin comun, aşa cum îşi doresc şi unii şi ceilalţi, mizând pe înţelepciunea elitelor politice din fruntea lor.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img