More


  Şanse egale pentru femei în societatea românească

  - Advertisement -

  oameni

  Reprezentanţii din mass-media locală au fost invitaţi ieri la o discuţie despre imaginea femeii în societate. Organizatorii au dorit ca prin acest demers să atragă atenţia jurnaliştilor asupra modului în care ei pot contribui la felul în care este percepută femeia în societatea actuală. Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii.

  Mentalitatea trebuie schimbată
  Spaţiul audio-vizual este impregnat cu stereotipuri tradiţionaliste atunci când vine vorba de femei. Ele sunt gospodine, mame devotate sau obiecte sexuale şi doar o treime sunt prezentate în calitate de profesionişti sau experţi, potrivit unui studiu european realizat în 2011 împreună de cei de la Activ Watch. Potrivit coordonatorului proiectului, Carmen Rita Vitez, această mentalitate şi această practică încearcă să o schimbe cei care implementează proiectul “Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii.”
  Nu doar imaginea din media contează ci şi părerea femeilor despre ele însele. Iar respectul faţă de sine este în strânsă legătură şi cu locul de muncă şi independenţa financiară. Aşa că, proiectul a pornit o serie de cursuri de calificare pentru acele femei care nu au un loc de muncă sau care îşi doresc un job mai bine plătit, în ţară sau în străinătate. Prin acest proiect un număr de cel puţin 430 femei vor fi calificate si vor dobândi competenţe specifice pentru meserii solicitate pe piaţa muncii. Cel puţin 370 dintre ele, adică 86%, vor obţine certificare în următoarele meserii: lucrător social, babysitter, îngrijitor bătrâni şi copii la domiciliu, agent de curăţenie de clădiri şi mijloace de transport, care le vor facilita integrarea şi menţinerea în muncă. O parte dintre ele vor dobândi inclusiv competenţe antreprenoriale.

  Alte 130 de persoane, aparţinând personalului societăţii civile, vor beneficia de creşterea şanselor de dezvoltare a carierei, prin dobândirea de cunoştinţe şi competenţe specifice managementului carierei, în cadrul unor cursuri de perfecţionare. Localităţile vizate în judeţ sunt Satu Mare, Ardud, Carei, Turulung, Acâş, Homorod, Petreşti, Sanislău, Tăşnad şi Şandra.

  Promovarea principiului egalităţii de şanse
  Proiectul “Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii” este derulat de Asociaţia Caritas Satu Mare în parteneriat cu Asociaţia Caritas Oradea şi Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Socială și Medicală şi este finanţat prin Fondul Social European.

  Valoarea proiectului este de 2.390.137,50 lei, din care valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordată din FSE este 2.077.402,82 lei (88,78%), valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordate din Bugetul Naţional este 262.541,79 lei (11,22%), contribuţia eligibilă a beneficiarului este 50.192,89 lei (2,10%).

  Obiectivul general al proiectului este promovarea principiului egalităţii de şanse şi de gen în vederea creşterii oportunităţilor de angajare şi dezvoltare profesională a 570 de persoane, majoritatea femei, din regiunile de dezvoltare Vest şi Centru, prin activităţi de formare profesională, sprijin pentru integrare socio-profesională şi schimb de bune practici. Durata de derulare a proiectului este de 18 luni.

  Silvia Spanciu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img