More


  Sărăcia românilor săraci

  =

  Din datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Nivelul de trai al populaţiei” rezultă că familiile cu venituri mici sunt nevoite să se împrumute sau să apeleze la economii anterioare pentru a acoperi cheltuielile necesare traiului. Astfel spus, pentru familiile cu venituri sub medie, drămuirea banilor de la o lună la alta este practic obligatorie, acestea fiind nevoite să-şi limiteze cheltuielile pentru a nu intra în deficit.

  În timp ce familiile cu venituri foarte mici au un deficit lunar de aproape 128 de lei, cele cu venituri medii au un excedent de aproximativ 100 de lei. Comparativ, familiile cu venituri mari şi foarte mari au un excedent cuprins între 450 şi 850 de lei. De asemenea unele familii din palierul de jos al veniturilor sunt nevoite să vândă bunuri din casă pentru a acoperi cheltuielile. Diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile gospodăriilor din mediul rural au fost, în anul 2014, de 6,2 %, iar în mediul urban s-au înregistrat, în medie, economii care au reprezentat 11,1% .Veniturile au depăşit cheltuielile cu aproximativ 15% numai în gospodăriile încadrate în categoria celor cu nivel de pregătire superior.

  Pentru acoperirea cheltuielilor, o mare parte din gospodării au retras sume din economiile realizate în perioadele anterioare, depuse la bănci şi alte instituţii financiare, şi s-au împrumutat de unde au putut, dar şi aşa, cele mai multe dintre ele, conform statisticilor INS, au acoperit doar 1,3 % din cheltuielile totale ale gospodăriilor.

  În anul 2014, gospodăriile de pensionari au apelat în cea mai mică măsură la credite şi la economii, sumele utilizate fiind de 16,5 lei, adică 0.9% din cheltuielile totale ale gospodariilor. În cazul gospodăriilor conduse de şomeri, 44% din cheltuieli au fost acoperite din resurse menţionate în paragraful anterior, din care împrumuturile au reprezentat 62,6%, iar sumele retrase de la bănci din economiile anterioare 34%.

  Dincolo însă de precizările de mai sus, cea mai importantă concluzie a studiului „Nivelul de trai al populaţiei” realizat de INS este aceea că oricât s-ar strădui, o familie cu venituri mici poate realiza lunar doar o economie mai mică de 10%. Dar cu mult chin şi vai.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img