More

    Se zvoneşte prin ziare…

    • Traficul naval se desfăşoară cu restricţii în aval de barajul Porţile de Fier II din cauza debitului Dunării, care înregistrează la intrarea în ţară 2.600 metri cubi/secundă, cu 1.700 metri cubi/secundă sub media multianuală a lunii august. Pe Dunăre se lucrează cu 60% din capacitatea de transport din cauza cotelor reduse, navele fiind încărcate puţin peste jumătate. O asemenea situaţie nu s-a înregistrat din 2006.
    • Conform unui portal de specialitate, o femeie plăteşte pentru reparaţia maşinii, în medie, 1.200 de lei pe an, în timp ce un bărbat scoate anual din buzunar doar 1.100 de lei, pentru că se descurcă să remedieze singur unele dintre defectele autoturismului.
    • Legea salarizării bugetarilor, menită să înlăture inechităţile din sistem, va fi implementată de la sfârşitul acestui an, într-o perioadă de doi-trei ani şi se va aplica angajaţilor din învăţământ, sănătate şi administraţie. Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu de bază din sistemul bugetar va fi de 1 la 18, potrivit unei propuneri de proiect a Legii salarizării. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a atras atenţia că Legea salarizării bugetarilor ar implica creşteri mari de cheltuieli la buget, cu un impact estimat la 1,3% din PIB. Adică, 9,4 miliarde de lei.
    • Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, în luna septembrie, vrea să schimbe legea privind acordarea titlurilor de doctor. Potrivit proiectului, titlul de doctor va fi oferit de rectorul universităţii în cadrul căreia se elaborează teza. În prezent, titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului Educaţiei, după validarea tezei de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

    • De la 1 septembrie, niciun asigurat nu va mai beneficia de servicii de sănătate în lipsa cardului de sănătate. Anunţul a fost făcut de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, care a subliniat că, din păcate, interesul pentru obţinerea documentului electronic a scăzut considerabil.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE