Seceta tot mai execesivă din ultima perioadă a dat o lovitură grea fermierilor din judeţul Satu Mare. Culturile de porumb, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr sunt compromise aproape în întregime. Marile societăţi agricole din zona Careiului sunt printre cele mai afectate. Din păcate, nici prognozele meteo nu sunt prea optimiste.
Seceta va persista în următoarele zece zile, şansele de ploaie fiind ca şi inexistente. Până şi crescătorii de animale sunt afectaţi de seceta excesivă. Un fermier din Raţiu a fost nevoit să apeleze la pompieri pentru a-şi adăpa oile. La nivel naţional se estimează că actuala secetă va provoca pierderi de circa două miliarde de lei agriculturii.
Dezastru la culturile de primăvară
Seceta a afectat iremediabil culturile de porumb, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr. “E un adevărat dezastru din cauza secetei. În lipsa apei, sfecla de zahăr suferă foarte mult. Floarea soarelui ni s-a uscat deja pe 200 de hectare. Porumbul este foarte afectat de lipsa precipitaţiilor. Recolta va fi, în cel mai bun caz, jumătate faţă de cea de anul trecut, dacă nu chiar un sfert”, ne-a declarat preşedintele Societăţii Agricole Înfrăţirea Carei, Liviu Ciucoş. Potrivit prognozei meteo, în următoarele zece zile nu se anunţă ploi, în schimb temeraturile vor fi extrem de ridicate. “Nu ştim ce va fi. Dacă ploile mai întârzie mult va fi dezastru, recoltele vor fi compromise”, a adăugat preşedintele Liviu Ciucoş.
Porumbul, bun doar pentru însilozat
Perspectivele nu sunt mai optimiste nici la nivelul Societăţii Agricole Petreşti. “Dacă seceta va continua va fi dezastru. Culturile mai rezistă fără apă maxim zece zile. Porumbul şi sfecla de zahăr sunt cele mai afectate. Chiar şi porumbul succesiv pentru siloz pe care l-am însămânţat pe 25 de hectare a crescut doar 30-40 de cm. Cred că tot porumbul va ajunge până la urmă în siloz. Noi avem fermă de vaci, aşa că avem unde să-l folosim. Habar nu am ce vor face cu porumbul însilozat cei care nu au animale”, ne-a declarat preşedintele Societăţii Agricole Petreşti, Francisc Mozer. Potrivit sursei citate, culturile de porumb din zona comunelor Andrid, Ciumeşti şi Tiream au fost foarte grav afectate de secetă.
Fermă de ovine rămasă fără apă
Seceta a ajuns să le provoace greutăţi şi crescătorilor de animale. Astfel, în cursul zilei de ieri, un echipaj de pompieri al Gărzii de Intervenţie Tăşnad din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare a alimentat cu apă, cu o autospecială cu capacitate de nouă tone de apă, o fermă de ovine din localitatea Raţiu. Proprietarul a solicitat sprijinul ISU din cauza problemelor cauzate de secetă, în urma cărora animalele nu au mai putut fi adăpate, pe motivul lipsei unei surse de apă.
Pierderi de 2 miliarde de euro
Seceta a afectat grav producţia agricolă, iar pierderile sunt estimate la 2 miliarde de euro, potrivit şefului Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu. El a precizat că seceta din ultimele luni a afectat cel mai mult porumbul, însă există şi alte culturi care au avut de suferit de pe urma căldurii excesive, precum soia, grâu, rapiţă, floarea-soarelui, dar şi legumele. Agricultorii din Moldova au cele mai mari bătăi de cap, unde unele suprafeţe sunt distruse în proporţie de 100%, dar probleme mari au şi cei din sud-vestul Banatului, vestul şi estul ţării, în special în judeţul Constanţa, a spus Baciu, potrivit Mediafax.
Szasz Lorand