More


  Seceta seacă cursurile de apă din judeţ

  =

  somes

  Dacă seceta continuă din ultima perioadă, judeţul Satu Mare s-ar putea confrunta și cu probleme de aprovizionare a populației cu apă potabilă. Mai ales în zona oraşului Negreşti-Oaş, acolo unde aprovizionarea se face din surse de suprafaţă.

  Totuşi, deocamdată autoritățile ne liniștesc. Reprezentanţii Sistemului de Gospodările al Apelor Satu Mare susţin că majoritatea orașelor sunt aprovizionate din surse de adâncime, așa că nu se vor înregistra dificultăți. Totuşi, debitele râurilor sunt în scădere, iar cei de la sistemul de Gospodărire al Apelor au introdus deja unele restricții.

  Debit scăzut pe râurile din judeţ
  Chiar dacă nu am avut parte de precipitații semnificative, iar temperaturile au fost extreme chiar şi pentru această perioadă a anului, autoritățile nu sunt îngrijorate. Pe marile cursuri de apă din județ nu au fost înregistrate încă debite minime, dar s-au operat niște restricții din cauza volumului tot mai scăzut de apă.  “La Someş avem 39 de metri cubi pe secundă. Nivelul minim istoric înregistrat a fost de 9,7 metri cubi pe secundă în 1954. La râul Crasna avem 608 litri pe secundă şi un nivel minim înregistrat anii trecuţi de 540 de litri pe secundă. Suntem şi aici peste debitul minim înregistrat”, a declarat directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor Satu Mare, Vasile Andrieş.

  Negreştiul şi Bixadul, în vizorul autorităţilor
  Cea mai mare preocupare a autorităților este legată de furnizarea apei potabile către populație. Cum forajele de alimentare sunt la adâncime, deocamdată nu se pune problema raționalizării apei. Dar, dacă seceta continuă, primele localități afectate ar putea fi Negreștiul și Bixadul, unde captarea se face la suprafață. “Din păcate, cu debitele suntem pe scădere şi sper să nu se introducă restricţii în alimentarea cu apă în cazul localităţilor care se alimentează cu apă din surse de suprafaţă. Cea mai mare problemă s-ar putea înregistra în oraşul Negreşti-Oaş, care se alimentează din cele trei surse de apă de suprafaţă, respectiv Valea Rea, Valea Albă şi Tur”, a spus Vasile Andrieş.

  Măsuri de precauţie la Călineşti-Oaş
  Autoritățile și-au luat și măsuri de precauție. La Călinești, de exemplu, nivelul de apă din baraj este scăzut, dar s-a reușit menținerea unei cote normale, astfel încânt să se poată interveni în caz de necesitate. Pentru următoarea perioadă, ANM prognozează șanse slabe de precipitații pentru județul nostru. “La Călineşti-Oaş suntem puţin sub nivelul normal de retenţie, dar am reuşit să reţinem un nivel destul de important. Am ştiut că va veni perioada de secetă şi am luat aceste măsuri pentru orice fel de probleme ar putea să apară în aval”, a precizat Vasile Andrieş.

  Robinete închise pentru irigaţii?!
  Vasile Andrieş a spus că dacă debitele râurilor vor mai scădea se vor impune restricţii şi în agricultură, în special în cazul agenţilor economici care folosesc apa pentru irigat. “Sunt puţini cei care fac irigaţii. Avem pe râul Crasna o fermă care face irigaţii. Dar când debitul râului nu permite îi oprim şi nu mai irigă. Mai ales că în convenţia cu partea maghiară avem şi nişte limite minime pe care noi ar trebui să le asigurăm la frontieră. Noi asigurăm aceste debite cât ne permite natura, nu putem noi să suplimentăm dacă nu avem de unde. Dar nu au fost niciodată probleme”, a mai spus directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor Satu Mare.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img