More


  Sute de sătmăreni au murit cu dreptatea în mână

  - Advertisement -

  terenuri

  Nu există şedinţă de audienţe susţinută la Instituţia Prefectului fără ca jumătate dintre cazuri să nu se refere la problema retrocedărilor. Prefectul Eugeniu Avram a încercat să identifice soluţii pentru a ieşi din impas, dar s-a lovit în mod continuu de lipsa de reacţie a comisiilor locale de fond funciar. Primarii, la rândul lor, recunosc că haosul este generalizat, dar aruncă pisica moartă tot în curtea comisiilor locale. În schimb, sute de proprietari cu acte în regulă au decedat aşteptând să fie puşi în posesie. Din păcate, nici urmaşii lor nu par să aibă mai mulţi sorţi de izbândă, în condiţiile în care singura soluţie o reprezintă instanţele de judecată, acolo unde procesele sunt lungi şi costisitoare.

  Comisiile locale de “haos” funciar
  Retrocedarea terenurilor agricole şi forestiere continuă să exercite presiune asupra autorităţilor. Dacă foştii proprietari ştiu ce au de cerut, reprezentanţii statului nu ştiu încă ce au de dat înapoi. Autorităţile dau vina una pe cealaltă pentru întârzierile produse. De altfel, primarii recunosc deschis haosul creat de-a lungul timpului. Una dintre situaţiile cele mai grave se înregistrează în comuna Bogdand, acolo unde persoane fără drept au primit suprafeţe de teren, în timp ce persoane care deţin documente pe suprafeţele în cauză sunt purtate pe drumuri.

  Exemplu concret
  De exemplu, Florian Pop, domiciliat în satul Babţa, comuna Bogdand, deţine un contract de vânzare-cumpărare a unui teren, dar pe suprafaţa în cauză există alţi proprietari. Culmea ironiei, foştii membri ai Comisiei locale de fond funciar Bogdand nu i-au recunoscut omului dreptul de proprietate. Ceea ce, potrivit legii, constituie cel puţin o contravenţie, ca să nu vorbim despre comiterea vreunei infracţiuni.

  Primarii dau vina pe comisiile locale de fond funciar
  Primarul comunei Bogdand, Aurel Bojan, recunoaşte haosul creat de foştii membrii ai comisiei locale de fond funciar. “E varză treaba cu retrocedările. Asta a fost situaţia creată de alte persoane, pe care eu am moştenit-o. E inversă tare treaba cu punerea în posesie. Există la nivelul comunei Bogdand 800 de cereri neonorate până în prezent. Teren mai avem, aşa că vom încerca să îndreptăm situaţia. Dar ca să punem proprietarii în posesie pe vechile amplasamente ar trebui să anulăm toate titlurile de proprietate emise până acum, ceea ce este practic imposibil”, a spus Aurel Bojan.

  Prefectul Avram cere tragerea la răspundere a vinovaţilor
  În urma semnalelor numeroase venite din partea unor sătmăreni domiciliaţi în mediul rural referitor la unele nereguli în ceea ce priveşte activităţile de retrocedare a unor bunuri, prefectul Eugeniu Avram a precizat că va solicita sprijinul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a face lumină în aceste cazuri. Prefectul susţine că nu mai poate face nimic, din punct de vedere instituţional, pentru a îndrepta aceste nereguli, în condiţiile în care, se pare, problemele au intrat în sfera penalului.
  Totuşi, este important de menţionat că Eugeniu Avram a fost prefectul care s-a implicat cel mai mult în soluţionarea problemelor de fond funciar. Concret, prefectul Avram a făcut mai multe demersuri legale pe lângă instituţiile centrale ale statului, reuşind să obţină pârghii prin care să se clarifice problemele de fond funciar. Doar că, din lipsa de implicare a comisiilor locale, majoritatea eforturilor au fost zădărnicite.

  Drama din spatele haosului
  Imaginea adevăratei dimensiuni a fenomenului nu este cunoscută în totalitate de către nimeni. Surse neoficiale susţin că există sute de persoane care – deşi au făcut dovada proprietăţii – nu au fost puse în posesie, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre rea-credinţă. Între timp, solicitanţii au decedat şi au murit nedreptăţiţi. Iar acum, moştenitorii de drept ai acestor persoane continuă lupta absurdă cu acest sistem opac.

  Un astfel de caz este, de altfel, cel al lui Florian Pop – care continuă lupta începută de tatăl său Ioan Pop – care a decedat între timp. Dar cum pe proprietatea moştenită au fost puse în posesie alte persoane şi având în vedere vârsta sa înaintată, cel mai probabil, din păcate, poate doar nepoţii săi vor apuca să se bucure de dreptate.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img