More


  Vin cu ţârâita în Sătmar

  =

  vin2

  Dacă în 2014 podgorenii sătmăreni au avut parte de un an foarte bogat în ceea ce priveşte producţia de struguri şi vin, atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ, anul acesta nu se poate spune nici pe departe aşa ceva. Natura a calamitat în două rânduri culturile de viţă de vie din acest an, peste o mie de hectare fiind grav afectate de intemperii. Astfel că în 2015 producţia de vin va fi puţină şi de slabă calitate. Nici pomii fructiferi nu au scăpat de calamitate, producţia de fructe este slabă, astfel că nici pălincă prea multă nu se va face în acest an în judeţ.

  Grindina, prima calamitate
  Anul viticol 2015 a început foarte bine în judeţul Satu Mare. Ploile căzute în prima parte a acestui an au dus la dezvoltarea armonioasă a culturilor de viţă de vie în judeţ. Din păcate, însă, natura a fost de altă părere. În decurs de doar câteva luni, viţa de vie a fost afectată grav atât de căderile de grindină din luna mai, cât şi de seceta pedologică ce a urmat.

  Căderile masive de grindină au afectat grav podgoriile din partea de sud a judeţului Satu Mare, circa 600-700 de hectare. „Viţa de vie a început să se dezvolte în condiţii optime. Doar că a fost distrusă de gheaţă. Când viţa de vie a fost înflorită, grindina a distrus din inflorescenţă. În această situaţie, ciorchinele s-a dezvoltat cu boabe lipsă. Bineînţeles, asta a afectat mult producţia de struguri”, ne-a declarat unul dintre podgorenii sătmăreni din zona Beltiugului. De grindină au fost serios afectate podgoriile din partea de sud a judeţului, rămânând neatinse cele din nord, în special cele din zona Halmeului.

  Seceta a făcut restul
  Grindina nu a fost, din păcate, singura calamitate abătută asupra culturile de viţă de vie. Au urmat trei luni de secetă pedologică, tocmai în perioada în care strugurele avea nevoie de o mare cantitate de apă pentru a se dezvolta.

  Potrivit datelor prezentate de directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, peste o mie de hectare din cele 1.200 existente în judeţ au fost calamitate de secetă. Sunt afectate cu preponderenţă plantaţiile tinere, de 1-4 ani, majoritare în judeţ în urma campaniei de reconversie, unde planta suferă în integralitatea ei. Plantaţiile mai în vârstă, la care a început faza de coacere, acizii din boabe sunt arşi de temperaturile ridicate, ducând la obţinerea unor struguri fără arome şi a unor vinuri fără fructuozitate.

  Vin puţin şi de slabă calitate
  Condiţiile neprielnice dezvoltării boabelor de struguri vor atrage după sine o producţie slabă, atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ, a vinului produs în judeţ. Producţia de struguri nu va depăşi decât în foarte rare cazuri 3,5 tone la hectar, faţă de 7 tone realizate anul precedent, iar din cauza secetei şi această producţie va fi de slabă calitate.

  Podgorenii sătmăreni se plâng de faptul că în acest an, producţia de vin nu va ajunge nici măcar la jumătatea celei realizată anul trecut. “Dacă boabele de strugure nu s-au dezvoltat cum trebuie, nici vinul nu va fi de bună calitate. Vom vedea în toamnă ce vom reuşi să facem, dar sunt slabe şanse la un vin bun”, au mai spus podgorenii.

  Nici pălincarii nu au scăpat
  Cu aceleaşi probleme se confruntă şi producătorii de pălincă sătmăreni. Grindina şi mai apoi seceta au calamitat circa 6.000 de hectare de livezi, potrivit unui raport făcut public de Direcţia Agricolă.
  Perele, care s-au copt mai devreme, sunt singurele producţii care au scăpat cu bine de secetă şi grindină. La nivelul judeţului Satu Mare, producţiile de prune şi mere, principala materie primă pentru pălincă, sunt ca şi inexistente.

  Cum atât vinul cât şi pălinca de bună calitate vor fi greu de găsit în acest an, producătorii şi comercianţii vor apela la rezervele rămase de anul trecut. Asta va duce, în mod automat, la o creştere semnificativă a acestora. Unii spun că preţurile vor creşte chiar şi cu 50%.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img