More


  Vot cu iz ETNIC în Consiliul Local Satu Mare. UDMR BLOCHEAZĂ acordarea unui spaţiu în FAVOAREA Liceului Ortodox

  - Advertisement -

  DSC_0581

  Cei nouă consilieri locali ai UDMR au blocat azi proiectul de hotărâre privind acordarea unor spaţii în favoarea Liceului Ortodox “Nicolae Steindhart”. Poziţia este cu atât mai ciudată cu cât în comisiile de specialitate, respectiv cu câteva zile înainte de plenul Consiliului Local, aceştia au votat favorabil. Poziţia UDMR a reuşit, în schimb, să unească partidele româneşti, respectiv PSD, ALDE şi PNL. Cei mai vocali au fost viceprimarul Radu Roca şi fostul viceprimar Marcela Papici, care au taxat votul cu tentă etnică al celor de la UDMR.

  Conducerea Liceului Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” a solicitat transmiterea în administrare a unor spaţii din incinta fostului Liceu UNIO, situate în curtea Liceului cu predare în limba maghiară Kolcsey Ferenc, pentru ca toate cursurile să se desfăşoare într-un singur schimb. Concret, solicitarea este motivată şi de faptul că în ultimii doi ani efectivul de elevi ai liceului a crescut cu cel puţin 25 elevi în fiecare an, şcolarizând în acest an 540 elevi. Cauză din care cursurile se desfăşoară în două schimburi în prezent.

  Viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, le-a răspuns celor de la UDMR într-o manieră extrem de hotărâtă. De altfel, toate partidele româneşti – ALDE, PNL şi PSD – au votat pentru proiectul de hotărâre. Dar cum proiectul avea nevoie de votul a două/treimi pentru a trece, fiind un proiect de patrimoniu, acesta nu a putut fi aprobat, în condiţiile în care cei nouă consilieri UDMR s-au abţinut.

  “Le mulţumesc consilierilor PNL, ALDE şi PSD pentru că au votat PENTRU. Cu atât mai mult, în comisii a trecut acest proiect, primind aviz favorabil fără nicio obiecţie. Este inadmisibil! În curtea fostului Liceu UNIO trebuia să funcţioneze o parte din Liceul Ortodox, pentru că numărul de copii a crescut acolo şi aveau nevoie de spaţiu. A fost o singură solicitare”, a spus Radu Roca.

  Radu Roca le-a reproşat consilierilor UDMR că deşi Primăria Satu Mare a susţinut mereu cauza învăţământului cu predare în limba maghiară, UDMR nu a răspuns în aceiaşi măsură.

  “Stimaţi colegi de la UDMR, când aţi avut o problemă legată de învăţământ am fost primul care a sărit pentru a vă rezolva problemele”, a spus Radu Roca.

  Fostul viceprimar Marcela Papici a fost şi mai concludentă, declarând că toţi consilierii au votat pentru acordarea de spaţii gratuite în favoarea Asociaţiei Caritas, aflată sub patronajul Bisericii Romano-Catolice, dar în schimb UDMR blochează acordarea unui spaţiu în favoarea unui liceu otorodox.

  “Noi am dat spaţii în Micro 17 şi în Soarelui în favoarea Caritasului. Am votat să le dăm pe zece ani. Iar acum când decidem să dăm o clădire unui Liceu Ortodox, în curtea Episcopiei Romano-Catolice, pentru învăţământ, aţi votat NU. E trist!”, a spus Marcela Papici.

  Şeful facţiunii UDMR din cadrul Consiliului Locale Satu Mare, Magyar Lorand, a acuzat faptul că atât el cât şi preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, deputatul Kereskenyi Gabor, nu ar fi fost consultaţi în acestă problemă, iar discuţiile ar fi fost purtate doar în şedinţele comisiilor de specialitate. Cu toate că, potrivit legii, deciziile nu pot fi luate decât de către consilierii locali, atât în comisiile de specialitate cât şi în plen, şi în niciun caz în afara acestor foruri.
  În traducere liberă: în UDMR este o tensiune tot mai evidentă şi mai acută între actualul şef al facţiunii UDMR – şi anume Magyar Lorand – şi fostul şef al facţiunii Masculic Csaba, care a fost schimbat de către deputatul Kereskenyi Gabor pe motivul că şi-ar fi anunţat candidatura la Primăria Satu Mare fără acordul conducerii UDMR.

  “Nu ştiu dacă aţi discutat cu persoanele potrivite. Dacă doriţi să aveţi discuţii cu fracţiunea UDMR, puteaţi să purtaţi aceste discuţii ori cu conducătorul fracţiunii UDMR ori cu preşedintele Organizaţiei Municipale. Se prea poate că nu aţi discutat cu persoanele potrivite”, a spus Magyar Lorand.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img