Culturile sătmărenilor, recoltate de hoţirecolta

Hoţii au ajuns să calamiteze la un nivel tot mai mare agricultura din judeţul Satu Mare. Astfel, recoltele fermierilor nu sunt păgubite doar de dăunători, grindină sau secetă, ci mai ales de hoţi, care şi-au făcut un obicei din a culege roadele înaintea proprietarilor.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie organizează acţiuni pentru combaterea fenomenului, arestând zilnic hoţi de toate vârstele. Ba, chiar mai mult, unii părinţi ajung să îşi trimită copiii minori la “munca câmpului” pentru simplul fapt că nu prea răspund penal. Orice, numai să nu muncească. În aceste condiţii, au apărut situaţii extrem de periculoase, în care agricultorii ameninţă cu violenţe. Este cazul localităţii Păuleşti, acolo unde sute de indivizi se ocupă cu “recoltatul”.

Unii fură direct cu combina
Există situaţii de-a dreptul incredibile, în care tupeul hoţilor este fără margini. De exemplu, în cursul lunii iulie, poliţiştii Secției Petrești au fost sesizaţi prin SNUAU 112 de către T. Maria, de 49 ani, din Vezendiu, despre faptul o persoană recoltează triticale de pe o parcelă de pământ, care îi aparţine, situată în zona extravilan a localității Vezendiu. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului l-au identificat pe M. Nicolae, 52 de ani, din Portița, care recolta triticale folosind o combină agricolă, de pe parcela de aproximativ 1,10 ha, situată în zona indicată de reclamantă.

De furat se ocupă şi nemţii
Culmea ironiei, deprinderile penale au fost însuşite şi de către cetăţenii gemani. De exemplu, în cursul acestei luni, politistii din cadrul Secției nr. 6 Poliție Rurală Tășnad au fost sesizați de către Nicolae V., de 50 de ani, din Craidorolț, despre faptul că i-a fost furat porumbul de pe o parcelă. Poliţiştii au constatat că Helmut D., de 59 ani, cetățean german, administratorul unei societăți comerciale situată pe raza comunei, i-a sustras cantitatea de porumb de pe 70% de pe un hectar, porumb pe care l-a recoltat mecanizat, cauzându-i un prejudiciu în sumă de 1.800 lei. Polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

“Recolta”, acum în variantă transfrontalieră
Fermierii din apropierea graniţei cu Ungaria încep să devină tot mai îngrijoraţi de culturile lor pe măsură ce se apropie vremea recoltei. Nu de alta, dar în ultimii ani au fost dijmuiţi sistematic de hoţi. Hoţii respectivi nu pot fi identificaţi decât atunci când sunt prinşi în flagrant întrucât vin de pe teritoriul ţării vecine. Adică trec ilegal peste graniţă, strâng repede tot ce pot, iar apoi se retrag pe teritoriul ţării lor. Degeaba reclamă fermierii sătmăreni furturile, căci organele abilitate n-au nicio şansă să-i identifice pe făptaşi. Însă nici sătmărenii nu sunt cu toţii uşă de biserică. Circulă tot mai insistent zvonurile că şi unii concetăţeni de-ai noştri au devenit prăduitori pe teritoriul ţării vecine. Adică dijmuiesc şi ei recoltele fermierilor din Ungaria ce sunt situate în imediata apropiere a graniţei. Dacă poliţiştii de frontieră şi poliţiştii maghiari nu vor păzi mai straşnic frontiera verde, în curând se va putea vorbi de un adevărat fenomen. De asemenea, cine ştie ce incidente violente s-ar putea înregistra când un asemenea hoţ agricol va fi prins asupra faptei, atât în ţara noastră cât şi în ţara vecină.

Probleme foarte mari la Păuleşti
Comuna Păuleşti sunt duşi la sapă de lemn de către hoţii din zonă. După ce eforturile primarului Nagy Iosif au fost sortite eşecului, deşi au fost păzite culturile, fiind montate chiar şi camera video, sătenii au cerut ajutorul prefectului Eugeniu Avram. Fermierii mai susţin că hoţii sunt deosebit de violenţi, zeci de infractori fugărind localnicii cu bâte în momentul în care sunt prinşi în flagrant. Prefectul Avram a solicitat edililor locali şi poliţiştilor să aibă o discuţie cu liderii comunităţii rome, în caz contrar urmând ca zona să fie pacificată de către effective de jandarmi.

Profil de fermier disperat
Reprezentantul fermierilor din comuna Păuleşti, Zsolt Creţu, a descris situaţia ingrată în care se află fermierii din zonă. „Sunt fermier din Păuleşti, dar mai mult în localitatea aparţinătoare Hrib şi avem probleme cu culturile din câmp, care sunt cosite în fiecare zi, de noaptea până dimineaţa de către persoane – cetăţeni de etnie romă – şi nu avem cum să le dăm de urmă. Noi suntem fermieri, muncim mult, nu avem cum să mergem dimineaţa, ziua sau seara să îi urmărim pe hoţi. Pe un hoţ l-am prins în flagrant, dar cam atât. Nu mai ştim ce să facem. Hoţul prins în flagrant este chiar fiul şefului comunităţii rome din Hrib, care este plătit de Primăria Păuleşti”, s-a plâns Zsolt Creţu. Mai mult, Zsolt Creţu a mai spus că hoţii sunt extrem de violenţi. „Când am mers să vedem ce se întâmplă pe câmp, ne-am trezit cu 25 de persoane cu bâte în mână ca să ne alunge de acolo. Nu am putut face altceva decât să o luăm la fugă”, s-a mai plâns fermierul.

Agricultorii nu au curaj să depună plângeri
Fermierii recunosc că se tem să depună plângere de teama repercusiunilor. Chiar dacă ştiu cine, cât şi de unde a furat, nimeni nu vorbeşte. Motiv din care anul acsta s-au înregistrat doar trei infracţiuni de furt. „Noi am înregistrat trei infracţiuni, una prin prinderea hoţilor în flagrant şi două la sesizarea cetăţenilor. În 2014 am avut o situaţie şi mai grea, dar am încercat să o rezolvăm şi să o soluţionăm”, a spus şeful Postului de poliţie Valea Vinului, comisarul şef Vasile Chiricheş.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts