Locuinţe sociale pentru HULIGANI. Apartamente făcute PRAF, utilităţi NEACHITATE şi SCANDALURIsocial

Scandalurile, distrugerile şi mizeria din căminele sociale ale municipiului Satu Mare au atins un prag critic. Deşi unii chiriaşi sunt de bună-credinţă, majoritatea sunt clienţi vechi ai poliţiştilor, chemaţi în nenumărate rânduri de vecinii exasperaţi de scandaluri. Oficialii locali au rămas stupefiaţi de cum înţeleg unii chiriaşi să exploateze bunurile care le sunt puse la dispoziţie de către cetăţenii plătitori de taxe.

În ciuda faptului că locuinţele sociale sunt la mare căutare în municipiul Satu Mare, cei care au avut norocul sã primească la un moment dat un imobil de partea primăriei nu îngrijesc deloc aceste spaţii. Fapt confirmat de unoo asistaţi, care au neşansa de a fi vecini cu aceşti sălbatici. Angela Varga a primit o locuinţă socială pe strada Crângului în care au locuit înainte cinci femei, cu evidente probleme comportamentale şi fane declarate ale băuturilor alcoolice.

“Eu locuiesc acum într-un apartament, de pe strada Crângului, în care au stat înainte cinci fete acoolice. Au distrus tot în apartament şi nu au plătit nici restanţele. Acum eu, dintr-un venit de circa 200 de lei pe lună, mi se cere să pun la punct apartamentul. Nu îmi permit acest lucru, mai ales că acum a venit deja şi frigul. Nu mai ştiu ce să fac, sunt disperată. Într-un alt apartament de lângă mine stau 11 persoane, care fac scandal zi şi noapte. Este dezastru”, s-a plâns Angela Varga.

Primăria Satu Mare, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare, dispune de un număr de 254 de locuinţe sociale şi un număr de o sută de locuinţe de necesitate. Acestea sunt alocate în baza unor condiţii destul de minime şi de permisive, fapt care conduce, implicit, la compromiterea fizică a patrimoniului. Potrivit regulamentului de acordare a locuinţelor sociale, “au acces la locuinţa socială, în vederea închirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie“.
Persoanele îndreptăţite să primescă o locuinţă socială sunt tinerii casătoriţi care au fiecare vârsta de până la 35 ani, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială, care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I şi II şi persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război, beneficiari ai Legii nr.42/1990 , republicată, pentru cinstirea eroilor martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, beneficiari ai Decretului – Lege nr.118/1990 , privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice.

 

Primăria Satu Mare – prin sprijinul substanţial al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – va demara proiectul privind reabilitarea imobilului dezafectat de pe strada Ostrovului. Mai exact, este vorba despre unul dintre fostele cămine de nefamilişti ale UNIO. Valoarea totală a contractului este de 1.022.000 lei, în timp ce Contribuţia Primăriei şi a Consiliului Local Satu Mare va fi de 122.000 lei, iar contribuţia Guvernului României este de 900.000 lei. Prin acest program de investiţie se doreşte realizarea unor reparaţii capitale ale clădirii, în scopul înfiinţării unui bloc de locuinţe sociale care să respecte prevederile standardelor europene. Prin realizarea invesţiei blocul va avea un număr de 40 de apartamente, după cum urmează: 16 apartamente cu o cameră, 10 de apartamente cu două camere şi patru apartamente cu trei camere”, se arată în sursa citată.

 

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts