Opt secole de atestare documentară a localităţii Apaapa

Primăria şi Consiliul Local al comunei Apa, respectiv Consiliul Judeţean Satu Mare, la iniţiativa unor oameni de cultură ai zonei – în frunte cu Radu Anton – au marcat duminică, printr-o serie de evenimente culturale – cele opt secole de atestare documentară. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul comunei Apa, Mihai Apan, respectiv mai mulţi oameni de cultură şi oameni de afaceri locali. Evenimentul a avut loc la Şcoala Gimnazlă din Apa, unde a fost dezvelită şi o placă în amintirea momentului.

Iniţiatori extrem de inimoşi
Preşedintele comitetului de organizare a fost Radu Anton, cel care a făcut posibil un astfel de eveniment. “Încă din luna aprilie a acestui an, foşti elevi ai şcolii noastre din Apa au propus să aniversăm 800 de ani de la prima atestare documentară a localităţii: 1215 – 2015. Acest comitet – după ce s-a întâlnit – a făcut un proiect educaţional-aniversar, care se numeşte: Să nu ne uităm primii ani de şcoală. De-a lungul lunilor am încercat să facem rost de bani. Am găsit sprijin din partea Consiliului Judeţean, personal din partea domnului preşedinte Adrian Ştef”, a spus Radu Anton.

Un primar fericit
Primarul comunei Apa, Mihai Apan, s-a declarat extrem de fericit că postoreşte o localitate care l-a dat României pe marele Vasile Lucaciu, dar şi şase poeţi şi doi pictori de renume mondial. “Comuna noastră apare în 1215 prima dată în documente. Şi ne mândrim cu comuna noastră, fiindcă avem mulţi oameni deosebiţi. L-aş aminti pe marele luptător preot doctor Vasile Lucaciu, care s-a născut şi a trăit în comuna Apa, până la vârsta de şase ani, când s-a mutat la Şişeşti. Aş mai aminti un număr de şase poeţi, căci nu multe comune se pot lăuda cu un astfel de patrimoniu cultural. De asemenea, mai vreau să vă spun că avem doi pictori de renume mondial: Nicolae Pop şi Maria Mareş, ale cărei picturi au ajuns în întreaga Europă”, a spus Mihai Apan.

Instituţia Prefectului,alături de organizatori
Directorul de cabinet al prefectului Eugeniu Avram, respectiv Raul Băbţan, a ţinut să îi asigure pe organizatori de întregul sprijin al Instituţiei Prefectului în toate eforturile lor de a păstra tradiţiile şi obiceiurile locurilor. “Acest eveniment ne dă prilejul să facem o incursiune în istorie şi ne face să descoperim informaţii noi în ceea ce îi priveşte pe strămoşii noştri. Mă refer la cultura şi obiceiurile acestora. Ne dorim ca astfel de evenimente să existe în cât mai multe localităţi, pentru a îmbogăţi cultura şi istoria judeţului nostru. În calitate de reprezentant al Instituţiei Prefectului vă felicit încă o dată pentru iniţiativa organizării acestui eveniment“, a arătat Raul Băbţan.

Sprijin material necondiţionat al CJ
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să arate că instituţia pe care o reprezintă va identifica întotdeauna resurse financiare pentru a susţine material astfel de manifestări extrem de importante pentru istoria judeţului. “În istoria judeţului nostru este important să punctăm aceste atestări documentare. Pe aceste meleaguri a existat viaţă de mult şi tocmai prin evenimentele organizate de către dumneavoastră putem să dovedim acest lucru. Poporul care nu îşi cultivă iubirea pentru strămoşii lui este sortit pieirii, spunea Nicolae Iorga. Dar acest lucru nu se va întâmpla nici în Apa şi nici în judeţul Satu Mare. Mă bucur foarte mult pentru faptul că judeţul Satu Mare, Consiliul Judeţean, găseşte resursele financiare să sprijine asemenea evenimente”, a concluzionat Adrian Ştef.

Opt secole de atestare
Prima atestare documentară a localității Apa apare în anul 1215 în lucrarea lui Makrai: „ A Középkori Szatmár Megye”. Un alt autor maghiar, dr.Borovsky Sámuel, afirmă: „numele Apa provine de la locuitorii străvechi”. Din acest motiv, câțiva locuitori își păstrează de generații numele de Apan. Fiind situată în apropierea castelului din Medieșu Aurit, a fost devastată de mai multe ori de către turci și tătari. În anul 1717, tătarii au incendiat toată comuna. De la sfârșitul secolului al XVIII-lea proprietăți mai importante au deținut familiile Wesselényi, Vécsey, Boros, Gáspár, Katona, Daróczi, Szent-Iványi, Gabányi. La începutul anilor 1900 cea mai mare moșie era a lui Berenczei Kováts Gyula și Szent-Ivány Gyula.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts