Pălinca şi accizaProducătorii de pălincă din judeţul Satu Mare se află în pragul unui nou sezon în ceea ce priveşte fierberea licorii bahice atât de iubită în zonă şi în toată ţara, dar încă reducerea accizei, atât de mult dorită de aceştia, nu s-a întâmplat. Unul dintre pălincarii sătmăreni susţinea, nu cu mult timp în urmă, că reducerea accizei nu este posibilă din cauza faptului că „băieţii deştepţi” din industria alcoolului din România nu ar permite acest lucru. Uniunea Europeană, spun ei, nu impun aceste reguli.

Ni se pare şi nouă incorect ca, în cazul în care producţia de alcool din fructe fermentate este de zece ori mai mică decât cea din cereale, pălincarii să plătească aceeaşi acciză. Prin nenumăratele demersuri făcute către autorităţile române şi cele europene, producătorii de pălincă susţin ca şi acciza să fie plătită în funcţie de producţie. Mai mult decât atât, pălincarii trebuie să-şi facă antrepozite fiscale pentru a putea vinde legal. În această situaţie, este practic imposibil ca aceştia să iasă cu pălinca pe aceeaşi piaţă cu producătorii de alcool din cereale.

La un calcul foarte sumar, la actuala acciză de circa 20 de lei pe litru şi la cheltuielile pe care producătorii de pălincă le-ar mai avea cu antrepozitele fiscale, ar face ca un litru de pălincă să coste 40-45 de lei. La preţul acesta nu ar cumpăra-o nimeni. În schimb, la o acciză de 2 lei, pe care pălincarii sunt dispuşi să o plătească, litrul de pălincă ar costa în jur de 20-25 de lei.

Pe de altă parte, pierde şi statul român. Spre exemplu, în judeţul Satu Mare se produce, anual, circa 6 milioane de litri de pălincă. La o acciză de 2,2 lei per litru, pe care ar plăti-o producătorii de pălincă, ar aduce venituri la buget de circa 13,2 milioane de lei. În actuala formă, nu plăteşte nimeni nimic şi fiecare pălincar se descurcă cum poate.

Pălincarii mai au totuşi o şansă. La ultima întâlnire pe care a avut-o cu pălincarii din Ţara Oaşului, prefectul Eugeniu Avram a precizat că a primit asigurări din partea deputatului Octavian Petric că Legea Pălincii va fi discutată în plenul Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Din câte se pare, acest proiect de lege a trecut de comisiile de specialitate, iar acesta ar fi următorul pas.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts