Toxiinfecţia şi câştigul



În goana după câştig, mulţi patroni de restaurante, firme de catering sau alte unităţi de alimentaţie publică preferă să cumpere materie primă ieftină pentru pregătirea mâncărurilor. Din păcate, însă, nu de fiecare dată când este cumpărată materie primă ieftină aceasta este şi de calitate. Iar acest lucru este oglindit în multitudinea de cazuri de toxiinfecţie alimentară izbucnite, numai în ultimul an şi jumătate, în judeţul nostru. Toate aceste situaţii foarte grave au fost cauzate de materiile prime ieftine luate care de pe unde. Ultimul, şi cel mai elocvent în acest sens, este cazul de toxiinfecţie alimentară a celor 11 elevi de la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu”. Aceştia au ajuns la Urgenţe, trei dintre ei fiind internaţi în spital, după ce au consumat macaroane cu brânză adusă de o firmă de catering din judeţ. Rezultatele de laborator au confirmat faptul că agentul patogen care a determinat aceste toxiinfecţii alimentare se afla în brânza din macaroane. Bineînţeles, autorităţile sanitare au aplicat firmei de catering o amendă usturătoare şi i-au oprit activitatea până la remedierea situaţiei. Sunt, însă, unele voci care spun că pedeapsa este mult prea blândă. Cu atât mai mult cu cât firma distribuia mâncare unor copii de clasele întâi până la a treia. O amendă de 10.000 de lei şi închiderea temporară a activităţii firmei nu este suficient, după părerea unora, mai ales a părinţilor copiilor îmbolnăviţi. Ei spun că firma respectivă ar fi trebuit să fie închisă definitiv, iar patronilor acestora să nu li se ofere posibilitatea de a deschide altă firmă. În aceste situaţii, sunt unele prevederi legale care nu pot fi încălcate nici măcar de autorităţi. Altceva trebuie urmărit. Multe dintre aceste firme, în goana lor după câştig, cumpără materie primă din unele locuri sau de la unii producători neautorizaţi. Se întâmplă, astfel, să apară unii agenţi patogeni care determină apariţia toxiinfecţiilor alimentare. Cu atât mai rău când este vorba despre copii. Autorităţile din domeniul sanitar şi pentru siguranţa alimentelor ar putea preveni astfel de evenimente dacă ar face controale mai des şi „la sânge” acestor firme. Amenzile aplicate de autorităţi acestor firme le-ar anula câştigurile provenite în urma faptului că au cumpărat materie primă de provenienţă îndoielnică şi, foarte probabil, i-ar determina să fie mai grijulii din acest punct de vedere. Toate acestea trebuie să se facă înainte de a se întâmpla, Doamne fereşte, vreo nenorocire. Şi nu am fost departe de ea.

Florin Dura

 





ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts