Veşti proaste pentru părinţii care şi-au lăsat copiii singuri acasăcopil

Părinţii care sunt plecaţi la muncă în străinătate şi şi-au lăsat copiii singuri acasă trebuie să notifice acest fapt la serviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor de pe raza localităţii în care au domiciliul. Dacă nu au făcut acest lucru, trebuie să se întoarcă în ţară până la sfârşitul acestui an să se înregistreze la primării, conform ultimelor prevederi legale. Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.

Notificare la serviciile sociale
Conform celor declarate de şeful Serviciului Asistenţă Socială din cadrul SPAS Satu Mare, Adrian Bălaj, recent a intrat în vigoare o prevedere legală care îi obligă pe părinţii care sunt plecaţi la muncă în străinătate şi care şi-au lăsat copiii acasă, să notifice acest lucru la serviciile sociale din cadrul primăriilor de pe raza cărora locuiesc aceştia. „Trebuie să se prezinte la aceste servicii pentru a notifica faptul că sunt plecaţi la muncă în străinătate şi trebuie să precizeze concret în grija cui rămân copiii. Acest lucru trebuie făcut în cazul în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau în cazul în care există doar un singur părinte, dar care, de asemenea, este plecat”, a precizat Adrian Bălaj.

În cazul în care doar unul dintre părinţi este plecat din ţară iar celălalt a rămas acasă cu copiii, atunci notificarea de la serviciile sociale de la primării nu mai este necesară.
Potrivit reprezentantului SPAS, părinţii aflaţi în această situaţie care nu s-au înregistrat la primării vor fi nevoiţi să se întoarcă în ţară să facă acest lucru până la sfârşitul lunii octombrie. În caz contrar, aceşti părinţi riscă amenzi substanţiale.

Recensământul copiilor singuri
În acest scop, fiecare serviciu social de pe lângă primăriile din judeţ a solicitat şcolilor o listă cu elevii aflaţi în această situaţie. Potrivit celor afirmate de directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare, Sânziana Cristea, în prezent, în şcolile din judeţ are loc un recensământ al copiilor rămaşi singuri acasă. „Am solicitat tuturor şcolilor din judeţ să ne prezinte o listă cu elevii ai căror părinţi se află la muncă în străinătate. Sperăm ca aceste liste să intre în posesia noastră în cel mai scurt timp posibil pentru a le putea trimite primăriilor”, a spus Sânziana Cristea.

Conform recensământului de anul trecut, în judeţul Satu Mare, numărul copiilor ce au părinţi plecaţi în străinătate era de 4.664. Statistica întocmită în luna noiembrie a anului 2014 arată că 1.550 au vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, urmaţi de cei 1.500 cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, cei 716 cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani şi 898 de 7 până la 9 ani. Peste o mie de copii din judeţ au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Dintre aceștia, în municipiul Satu Mare existau 1.500 copii cu părinţii în străinătate, 98 în municipiul Carei, 762 în oraşul Negreşti Oaş, 134 în oraşul Tăşnad, 32 în oraşul Ardud, iar 125 în oraşul Livada, în timp ce în mediul rural existau 2.346 copii aflaţi în această situaţie.

Directorul CJRAE a mai arătat că numărul copiilor aflaţi singuri acasă este în scădere în judeţ în ultimii ani şi că se aşteaptă ca în acest an numărul celor aflaţi în această situaţie să fie mai mic decât cel de anul trecut.

Drama celor rămaşi singuri
Mulţi dintre copiii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate trăiesc adevărate drame. Rămaşi de cele mai multe ori în grija rudelor sau a fraţilor mai mari, aceştia se confruntă cu probleme pe care nu ştiu cum să le depăşească. În ciuda faptului că nu se confruntă cu lipsurile materiale, aceştia spun că ar renunţa bucuroşi la bani numai să fie alături de părinţi.

Nu puţine au fost cazurile în care elevii, chiar dacă iniţial au fost buni la învăţătură, s-au pierdut după ce au rămas singuri acasă. De asemenea, neavând cine să-i controleze, mulţi dintre aceştia au intrat în diferite anturaje dubioase de unde au ajuns să fie cercetaţi de poliţişti pentru diferite infracţiuni.

Noile prevederi legale au în vedere tocmai evitarea acestor drame.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts