În majoritatea consiliilor judeţene, consilii locale, etc. se practică o luptă politică acerbă, absurdă, dusă la proxism. Opoziţia îşi scoate întregul armament greu din dotare, lăsând impresia că stă cu degetul pe butonul care activează vreo armă de distrugere în masă. Puterea, la rândul său, încearcă să îi convingă pe cei din opoziţie că proiectele lor merită să fie susţinute. De regulă totul se termină într-o bălăcăreală publică, iar societatea rămâne cu buza umflată.
Dar există şi anumite excepţii, care au menirea de a ne arăta tuturor că se poate face ceva constructiv. Un astfel de caz l-am întâlnit în comuna Moftin. Nu vreau să pară că aş ridica osanale gratuite, dar de câţiva ani – ori de câte ori am ocazia să mai ajung prin Moftin – rămân impresionat de ce se petrece în zonă.
Nici nu mă miră că întreaga conducere a Consiliului Judeţean a declarat comuna Moftin drept campioană la atragerea fondurilor europene. De la milioane de euro investite în reţeaua de apă şi canalizare, până la milioanele investite în reabilitarea unor clădiri sau chiar în energii regenerabile, edilii din Moftin reuşesc să demonstreze că se poate face treabă.
L-am întrebat pe primarul Gheorghe David cum a reuşit să dezvolte comuna, şi am rămas impresionat şi de răspunsul său. Nu şi-a arogat niciun merit. A lăudat consilierii locali, inclusiv pe cei ai opoziţiei, pentru că au sprijinit necondiţionat proiectele de dezvoltare. A mulţumit angajaţilor primăriei, pentru că fiind plătiţi destul de slab stau peste program pentru a implementa proiectele cu finanţare europeană. Nu a uitat aproape pe nimeni, iar pe ultimul loc s-a pus pe sine. O modestie care nu este mimată, ci este una cât se poate de reală. Nu cred că există vreo persoană în comuna Moftin care să nu fie mulţumită de ceea ce face primarul David.
Iată cum un model de bune practici – de un real succes – ar putea fi copiat şi de către alte entităţi administrative din mediul rural. Iar acum, acelaşi primar, mai pregăteşte câteva proiecte cu finanţare europeană de mare efect. Vrea să colecteze toată apa pluvială din localitate şi să o folosească mai apoi în agricultură. Iată cum eliminarea duşmăniei politice absurde duce la un real progres. Iar cifrele vorbesc de la sine!
Ciprian Bâtea